10 motive uimitoare pentru care merita sa tii post intermitent

Postul intermitent consta in ferestre de timp in care nu mananci si ferestre de timp in care poti consuma mancarurile dorite, insa fara exces.

Asta inseamna ca poti avea ferestre de timp in care vei manca asa cum mananci de obicei, fara sa incerci sa suplinesti pentru orele in care nu mananci. Cu alte cuvinte, te scoli de la masa satul insa nu mananci peste masura.

Cele mai populare modele de post intermitent:

12 – 12 In acest caz mananci in timpul celor 12 ore si in restul orelor tii post. Nu bei decat apa, ceai neindulcit, cafea fara lapte si fara zahar.

14 – 10 In acest caz mananci in timpul celor 10 ore si restul de 14 ore sunt de post

16 – 8 In acest caz mananci in timpul celor 8 ore si in restul celor 16 ore tii post

18 – 4 In acest caz mananci doar in fereastra de 4 ore si tii post 18 ore

Desigur ca gradul de dificultate este mai mare in ultima situatie si este de obicei aleasa doar de catre cei care au experienta in tinerea postului intermitent si carora li s-a recomandat acest tip de dieta de catre medicul nutritionist.

Eu tin post intermitent de cativa ani si imi merge bine. Foarte rar fac exceptii. De obicei incep sa mananc la ora 12:00 si termin ultima masa la 20:00. Este ok pentru mine, pentru organism, pentru familia mea, pentru modul in care imi organizez programul de lucru si de somn.

Iata si 10 motive uimitoare pentru care postul intermitent poate fi o alegere excelenta, conform specialistilor Healthline.com:

  • Postul intermitent ajuta la scaderea nivelului de insulina din sange si contribuie la arderea grasimilor.
  • Postul intermitent contribuie la procesul de reparare celulara.
  • Postul intermitent ajuta la scaderea in greutate si la arderea grasimii viscerale, din jurul organelor interne.
  • Postul intermitent poate reduce rezistenta la insulina, scazand riscul de declansare a diabetului de tip 2.
  • Postul intermitent poate reduce stresul oxidativ si poate reduce inflamatia in organism.
  • Postul intermitent are efecte pozitive asupra nivelului colesterolului, trigliceridelor, tensiunii arteriale.
  • Postul intermitent poate preveni numeroase forme de cancer.
  • Postul intermitent poate avea efecte pozitive asupra sistemului nervos.
  • Postul intermitent poate preveni boala Alzheimer.
  • Postul intermitent poate ajuta la prelungirea duratei de viata.

Sunt si alte motive pentru care tinem post intermitent insa esential este sa cerem sfatul medicului nutritionist inainte de a lua orice decizie. Sunt persoane carora li se potriveste o fereastra de consum alimentar mai mica si persoane care necesita o fereastra de alimentare mai mare. Este intotdeauna un lucru bun sa cerem sfatul medicului, care ar trebui sa ne ofere indrumare si consiliere dupa ce ne-a verificat si evaluat rezultatele analizelor medicale si dupa ce ne-a vazut jurnalul alimentar si stie istoricul bolilor si afectiunilor de care am suferit si de care poate ca inca mai suferim.

Nutritia nu se face dupa ureche, evident. Nutritia este o ramura medicala careia trebuie sa ii acordam atentia cuvenita si sa o intelegem alaturi de specialisti din domeniu.

Va salut cu mare drag si va invit sa cititi studiile pe baza carora specialistii Healthline.com ne-au oferit informatii pretioase despre beneficiile postului intermitent.

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting

Maria Nicutar

Specialistă în activitatea de coaching, tehnician nutriționist, blogger și fotograf, iubitoare de mâncare sănătoasă. Sunt pasionată de dieta mediteraneană, cărți de rețete culinare, mâncare asiatică și călătorii.

+ Sunt Health Coach si Tehnician Nutritionist si ofer servicii de consultanta 1 la 1 pentru stabilirea unui plan de alimentatie sanatoasa si a unei diete echilibrate, cu efecte pozitive pe termen lung.
+ Ajut persoanele care doresc sa se lase de fumat prin sedinte de Coaching.
+ Ofer Consultanta in Marketing, ajut la construirea unei viziuni clare de promovare, cu identificarea celor mai bune strategii de marketing pentru fiecare afacere in parte si cu buget cat mai corect cheltuit.
+ Ofer asistenta in identificarea si alegerea celor mai buni specialisti PPC, SEO, Mentenanta site, Design si Webdesign, Fotografie profesionala, Content si specialisti Social Media, Digital Marketing, precum si Directori de Marketing si Vanzari.

Motto-uri în viața mea: 1. Nu judeca o zi după roadele culese, ci după semințele plantate. 2. Iarba este mai verde unde o uzi. 3. Invață să vezi partea bună din orice situație. 4. Atitudinea schimbă tot. 5. Când viața îți dă lamâi, fă limonadă! 6. Nu există regrete, doar lecții. 7. Optimismul este o decizie asumată care îți va schimba toată viața începând de acum.

S-ar putea să-ți placă și...