Colesterolul este de doua tipuri: colesterol rau LDL si colesterol bun HDL. Exista medicamente care ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun. Dar atentie la faptul ca exista si alimente care fac acest lucru si o fac extrem de bine.
Alimente care pot creste nivelul colesterolului bun, HDL
Astazi aflam de la specialistii HealthLine.com care sunt alimentele care pot ajuta la cresterea colesterolului bun, HDL, cel care poate aduce probleme de sanatate daca este sub nivelul normal.
- Ulei de masline si masline
- Leguminoase
- Cereale integrale
- Fructe bogate in fibre
- Peste gras
- Seminte de in
- Nuci
- Seminte de chia
- Avocado
- Soia
- Vin rosu
Uleiul de masline este absolut indispensabil din orice casa. Eu il folosesc la salate 🙂
Tonul, legumele, verdeturile, maslinele, uleiul de masline si sucul de lamaie sunt nelipsite din bucataria mea. Le combin in diverse salate si pe langa ton aleg orice fel de peste, precum: hering marinat, hering afumat, macrou afumat, sardeluta, somon afumat, sprot marinat etc.
Nautul fiert si pasat marunt este delicios si este baza humusului, un produs extrem de bogat in fibre si proteine.
Semintele de chia sunt bogate in Omega 3, cu rol antiinflamator si de reglare a colesterolului.
Salatele sunt nelipsite din meniul meu zilnic. Uneori mananc salata verde stropita cu lamaie si cu putin ulei de masline. Alteori imi fac o salata cu de toate.
Somonul este si el important insa, asa cum va ziceam mai sus, merge de minune orice peste va place. Fiindca au scumpit somonul asa mult, de obicei il cumpar doar pentru copii. Eu pot sa mananc si hering, sardeluta, macrou si orice alt peste mai accesibil.
Nucile si avocado sunt o combinatie minunata pentru mine, mai ales daca le consum alaturi de paine integrala sau paine cu seminte.
Avocado, ceapa, usturoi, ardei iute, suc de lamaie = reteta perfecta de guacamole, un sos divin pentru sanatatea noastra
Maslinele de orice fel merg de minune consumate impreuna cu paine integrala. Fibrele din paine se combina perfect cu uleiul din masline. Organismul nostru primeste antioxidantii de care are nevoie insa o parte din grasime este retinuta de fibre si aruncata direct in colon, fara sa se mai depuna in organism. Fibrele sunt bureteii magici de care avem nevoie in alimentatia noastra fara nicio indoiala. Au beneficii uimitoare
Vreau sa va spun ca o mare parte dintre aceste alimente sunt in meniul meu saptamanal. Adica macar o data ne intalnim, eu si aceste alimente sanatoase, hranitoare, benefice pentru nivelul colesterolului meu. Si vreau sa va spun ca toate sunt delicioase, versatile, usor de folosit in numeroase combinatii alimentare.
Mai mult, aceste alimente dau senzatie de satietate prelungita, regleaza si tranzitul si va ajuta in numeroase moduri pentru ca sunt bogate in antioxidanti, sunt sarace in calorii si aduc aport mare de vitamine si minerale.
Nu uitati faptul ca orice dieta se alege corect impreuna cu medicul dvs. specialist. Informatiile prezentate de mine au caracter informativ si reprezinta experienta mea in procesul de slabire si de mentinere. Ce functioneaza pentru mine se poate dovedi ineficient sau putin eficient pentru o alta persoana. Consultati medicul inainte de a face orice modificare in dieta dvs.
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si delicioase!