Masa de Paste se compune altfel, de la an la an. Am avut anii cu sarmale, cozonac si pasca. Am avut si ani cu drob vegan (cu ciuperci). Am avut si ani in care am servit sushi alaturi de alte preparate traditionale pentru masa de Paste. Fiecare an este unic si eu va sfatuiesc sa va dati frau liber imaginatiei cand faceti meniul de Paste. Si sa nu va temeti sa puneti pe masa de Paste preparate mai originale, mai putin potrivite dar care sunt iubite de cei dragi. Pana la urma, daca sotul sau copiii vor paste cu sos, de ce sa nu le faceti paste cu sos? Poate fi o garnitura minunata!
Iata cele 12 idei de garnituri sanatoase pentru masa de Paste:
Cartofi copti in coaja, dupa ce au fost fierti, presarati cu sare, piper, mujdei 🙂 Folositi ce verdeturi aromatice va plac, din plin 🙂 Sunt o sursa de antioxidanti, numai buni pentru o masa copioasa.
Broccoli fiert la aburi sau oparit in apa fierbinte timp de cateva minute, apoi stropit cu suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper. Broccoli reduce colesterolul si trigliceridele, asa ca aveti toate motivele sa il aveti pe masa de Paste.
Eu las broccoli fiert doar 2 minute in apa clocotita. Il scot si il servesc alaturi de sos de iaurt cu mujdei 🙂
Ciuperci trase la tigaie cu ceapa verde si usturoi 🙂 Nu ai cum sa refuzi o asa garnitura pe masa de Paste, mai ales ca are proteine, fibre, antioxidanti si contribuie la scaderea colesterolului rau. Functioneaza de minune ciupercil Champignon, Pleurotus, galbiori, Shiitake, urechi de lemn si hribii 🙂 Dar si alte ciuperci, evident!
Mix de fenicul cu spanac, rosii, stropit cu ulei de masline, suc de limete, sare si piper. Este ca un fel de salata dar merge de minune si ca garnitura 🙂 Feniculul ajuta la digestie si contribuie la scaderea colesterolului.
Cartofi dulci la cuptor, cu busuioc si mujdei 🙂 Cartofii dulci sunt o alternativa minunata pentru cartofii clasici, nu ca ar fi mai gustosi… Nu sunt mai gustosi din punctul meu de vedere dar daca vreti sa inlocuiti cartofii clasici, puteti opta pentru cartofi dulci. O varianta este cea de cartofi dulci la cuptor, cu verdeturi aromatice, usturoi, ulei de masline, sare, piper 🙂
Salata cu de toate 🙂 Strecurati si niste somon afumat in aceasta salata mediteraneana si aveti un preparat pe care il puteti considera garnitura. Eu am folosit spanac, salata verde, rucola, ceapa, ardei kapia, rosii, dovlecei, castraveti, ulei de masline, sare, piper, suc de limete.
Salata de ardei copti – cea mai simpla garnitura din lume. Merge de minune si cu ardei kapia copti pe loc, dar si cu ardei copti la borcan. Sotati-i la foc mic intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de masline, sare, piper, 2 linguri de mujdei. Dupa 5 minute ii dati deoparte si adaugati busuioc pentru decor. Se mananca tot!
Salata de sfecla rosie fiarta, salata verde, ton, porumb, sare, piper, ulei de masline, otet din cidru de mere. Este mai mult decat o salata, este chiar o garnitura excelenta langa care puteti servi orice doriti.
Pasta de avocado cu nuci, ulei de masline, sare, piper, busuioc, suc de lamaie, un catel de usturoi tocat marunt. Este o pasta sanatoasa, delicioasa, pe care o puteti considera garnitura. In loc de clasicul piure de cartof, puteti adauga alaturi de celalalte preparate traditionale de Paste si o lingura generoasa de piure de avocado.
Ratatouille – rondele de dovlecel, cartof fiert, rosii. Le alternati intr-o tava de cuptor, le stropiti cu ulei de masline, adaugam un praf de sare si un praf de piper, cativa catei de usturoi intercalati printre rondelele de legume si dati la cuptor pana cand totul e frumos rumenit. Este o garnitura sanatoasa si super aspectuoasa.
Paste cu rosii, masline verzi si negre, ulei de masline, busuioc, un catel de usturoi. Este o garnitura pe cinste, nu e traditionala de Paste dar eu nu ezit sa o pun pe masa 🙂 Vor fi mereu musafiri care se vor infige direct in bolul de paste pentru o portie generoasa 🙂 Sa vedeti dezamagirea musafirilor care afla ca pastele sunt mai apreciate decat sarmalele lor :)))
Alaturi de orice garnitura, pe masa de Paste, voi avea salate sanatoase si delicioase. Fie ca este o salata de rosii cu menta si ceapa…
Sau o salata de rosii cherry cu rucola si ulei de masline 🙂
Orice salata anuleaza o parte din grasimea si din glucidele pe care le consumam la masa de Paste. Asa ca nu ezitati sa pregatiti minim 2-3 salate mici si elegante pentru masa de Paste.
Acestea sunt cele 12 idei de garnituri sanatoase pentru masa de Paste. Va invit sa le personalizati dupa bunul plac, sa adaugati si alte ingrediente, sa le combinati cu preparate traditionale pentru masa de Paste si sa aveti incredere ca tot ce conteaza este calitatea oamenilor alaturi de care petreceti aceasta sarbatoare minunata!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.