123 de alimente de post, esentiale in bucataria oricarui vegan sunt oferite in lista de mai jos. Sunt alimente de baza pe care le avem adesea in bucatarie si care ne ajuta sa obtinem maxim de nutrienti, fibre, proteine, grasimi si carbohidrati sanatosi.
Iata cele 123 de alimente de post, care se pot dovedi esentiale in bucataria oricarui vegan:
- ciuperci proaspete, marinate, uscate: Champignon, Shiitake, etc.
- paste de tot felul
- orez alb, pufos, asiatic, basmati, salbatic etc.
- salata verde si rosie
- varza alba, rosie, chinezeasca, Bok Choy
- rucola, valeriana
- spanac pentru salate si spanac congelat pentru mancaruri
- avocado
- fructe de padure proaspete si/sau congelate
- ceapa si usturoi
- ridichi si ceapa verde pentru salate
- tofu, sos de soia, tempeh
- fasole alba si rosie
- naut
- linte verde si rosie
- mazare uscata si mazare congelata
- banane
- lamai, limete, portocale, grepfruit
- unt de nuci
- seminte de Chia, de in
- quinoa
- mei
- fulgi de hrisca
- fulgi de ovaz
- fulgi de orz
- fulgi de porumb
- porumb la conserva pentru salate
- nuci clasice
- nuci Pecan
- caju, Macadamia, nuci braziliene
- lapte de migdale, de orez, de ovaz, de soia
- iaurt vegetal de cocos, de migdale, de soia
- uleiuri sanatoase : masline, avocado, floarea soarelui etc.
- ghimbir si turmeric
- fenicul
- andive
- apio si telina
- pastarnac, morcovi, radacina de patrunjel
- leustean, marar, patrunjel
- verdeturi aromatice uscate
- masline de tot felul
- capere
- sos de rosii pentru paste si tocanite
- suc de rosii pentru supe
- fulgi de drojdie inactiva pentru vitaminele din grupa B-urilor
- ciocolata neagra si ciocolata cu stevia
- unt de arahide
- ceaiuri diverse
- cafea
- faina de grau, faina integrala de grau, faina de secara
- faina de migdale pentru diverse prajituri
- gelatina vegetala – pudra de agar agar
- cacao de calitate
- pudra de carob (karob)
- legume diverse congelate
- seminte de canepa
- broccoli, conopida, romanesco, varza de Bruxelles
- boia de ardei, piper, chili, condimentele care va plac
- taitei de orez pentru mancaruri asiatice
- foi de orez pentru pachetele de primavara
- foi de alge (nori) pentru sushi de post
- seminte diverse pentru germinat (grau, orz, lucerna, broccoli samd.)
- seminte de susan, pasta de susan (tahini), ulei de susan
- sirop de artar, sirop de visine, de afine, de coacaze, de zmeura
- mere, pere, prune, nectarine, pepene
- seminte de floarea soarelui si de dovleac
- dovlecei, zucchini
- dovleac placintar pentru placinte
- foi de placinte de post
- castraveti
- cartofi clasici, dulci si violet
- scortisoara, nucsoara, extract de vanilie (pentru deserturi)
- mustar, ketchup, maioneza vegana (daca nu o faceti in casa din ulei, sare, piper, mustar)
- pasta de masline pentru sandvisuri
- rosii uscate si rosii la borcan pentru diverse salate, paste, sosuri, tocanite
- ulei de cocos
- pasta de fasole rosie pentru mancaruri asiatice
- taitei ramen pentru supe coreene si asiatice
- muraturi de tot felul
- kimchi – varza murata coreeana
- Miso – pasta de soia fermentata (bogata in probiotice)
- margarina de calitate
- paine, Wasa, lipie libaneza
- covrigei si Bake Rolls pentru gustari nevinovate 🙂
- ulei de chili pentru mancaruri asiatice
- prajituri Mochi (japoneze) din faina de orez si diverse umpluturi de post
- ardei gras, ardei galben, rosu, portocaliu, kapia
- ardei copti
- salata de vinete de post
- vinete congelate pentru tocanite
- rosii proaspete, clasice, cherry
Dupa cum vedeti, avem in jur de 123 de alimente vegane, alimente de post. Va vor ajuta sa va mentineti la nivel optim tonusul, energia, vitalitatea, sistemul imunitar. Sunt alimente pe care le gasim destul de usor, in majoritatea magazinelor si hipermarket-urilor. Pe unele le gasiti in magazine asiatice, chinezesti, turcesti, arabesti. Aici sunt extrem de multe alimente de post care ne ajuta sa cream putina varietate 🙂
Retineti: Intotdeauna e important sa discutați cu medicul dumneavoastră specialist înainte de a face orice ajustare în regimul alimentar. Informațiile pe care le ofer sunt doar în scop informativ și reflectă experiența mea personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, iar rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Metodele care au avut succes în cazul meu nu neapărat vor funcționa la fel de eficient sau pot avea un impact redus în cazul altcuiva. Prin urmare, consultați medicul înainte de a face orice schimbare semnificativă în dieta dumneavoastră.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!