Dragilor, despre diabet discutam destul de des. Unii dintre noi avem persoane cu diabet in familie si unii avem prieteni sau chiar noi insine am fost diagnosticati cu diabet, cu prediabet sau avem diabet in randul bunicilor si atunci e posibil sa fim si noi predispusi.
Asa cum bine stiti, nu scot din burta articolele despre diabet ci ma inspir de la specialistii care scriu pentru reviste care se inspira la randul lor din studii, de la medici nutritionisti, medici diabetologi.
Asadar, informatiile sunt bazate pe dovezi si pe studii palpabile, insa medicul curant trebuie sa va dea ok-ul pe ce vreti sa introduceti in dieta dvs.
Astazi va prezint, conform specialistilor Healthline.com care sunt ideile de mic dejun care se pot potrivi persoanelor cu diabet. Aici mai fac eu precizarea ca fiecare persoana diabetica sau prediabetica ar trebui sa respecte dieta data pe medicul sau. Aceste articole au scop informativ la modul general dar noi trebuie sa pastram dieta si tratamentul date de medicii nostri curanti.
Deci nu va modificati dieta si nu renuntati la tratatament decat atunci cand medicul isi da ok-ul si va permite sa introduceti in planul dvs. alimentar si alte ingrediente si retete care va fac cu ochiul 🙂
Medicul specialist poate accepta sa mergeti la el cu o lista de alimente pe care doriti sa le consumati si sa vi le bifeaza pe fiecare in parte cu DA, NU, IN CANTITATE MICA, DE DOUA ORI PE LUNA etc.
Diabetul are nevoie de tratament si de dieta, sa lucreze impreuna. Pe langa odihna, relaxare, miscare fizica usoara, plimbari etc.
14 idei de mic dejun sanatos pentru diabet, conform Healthline.com:
Oua fierte sau omleta cu foarte foarte putin ulei
Merg de minune si ouale posate, fierte in apa. Ouale ar putea ideal sa fie consumate cu legume, verdeturi, spanac, salate diverse.
Iaurt grecesc cu fructe de padure
Iaurtul poate fi slab si ca fructe de padure puteti alege afine, cate va da voie medicul sa consumati la o masa. Fructele le puteti lasa intregi sau le puteti pasa si adauga in iaurt.
Budinca de chia lasata peste noapte la umflat
Specialistii Healthline recomanda 28 de grame de seminte de chia + 244 de grame de lapte de migdale si un pic de extract de vanilie. Amestecul se lasa la frigider peste noapte si se poate consuma a doua zi. Eu, personal, consum doar 20 de grame de seminte de chia si le combin cu orice lapte vegetal sau cu apa si nu pun vanilie. Las la inmuiat vreo 15 minute si apoi consum.
Fulgi de ovaz facuti budinca
Eu, personal, consum fulgii de ovaz si cruzi, nefierti, doar adaugati in iaurt sau in lapte. Dar adevarul este ca terciul de ovaz este cel mai delicios si nu adaug miere, nici zahar, nici gem. Daca medicul va da voie, adaugati fructe de padure in ce cantitate va permite.
Paine integrala cu avocado
Practic, puteti felia miezul de avocado si il puteti folosi ca atare sau puteti sa pisati miezul de avocado si sa faceti un fel de guacamole. Amestecul e delicios, hranitor si foarte satios caci este bogat in fibre si in grasimi sanatoase.
Smoothie-uri cu putini carbohidrati
Specialistii Healthline.com ne dau ca exemplu smoothie-ul facut din jumatate de avocado, lapte de migdale neindulcit, 123 de grame de iaurt grecesc si un pic de extract de vanilie. Nu l-am incercat dar cred ca are gust bun. Nu ar avea ce sa fie rau. Cred ca este ca un milkshake.
Tarate de grau cu iaurt sau cu lapte
Adaugati optional, fructe de padure sau un praf de scortisoara. Nu am avut tarate de grau asa ca am folosit fulgi de ovaz.
Branza de vaci cu sau fara afine si migdale
Eu as prefera branza de vaci simpla, ca atare si cat mai slaba. Si daca nu va place branza de vaci, folositi iaurt slab peste care puteti adauga migdale si cateva afine.
Paine multicereale cu unt de alune sau unt de arahide
Personal, optez pentru avocado facut piure si pus pe paine multicereale sau paine integrala. Mai tai si cateva felii de rosii si sunt fericita.
Omleta din tofu cu paine integrala
Personal nu am incercat niciodata omleta din tofu dar multa lume spune ca e geniala asa ca o s-o incerc si o sa pun pozele pe blog sa o vedeti si va spun parerea mea. Eu prepar destul de des o salata cu tofu in loc de omleta din tofu, delicioasa si ea.
Clatite cu carbohidrati putini
Acestea se prepara din faina de migdale, de cocos, de hrisca si orice alta faina care are continut mai mic de carbohidrati. Deci evitam faina alba cand facem clatite. Iar ca umplutura am putea sa folosim branza de vaci si cateva afine. Ar fi chiar bun.
Daca nu aveti faina de hrisca, atunci puteti folosi fulgi de hrisca, pe care ii puteti servi cu iaurt si va garantez ca este un mic dejun delicios. Eu pun 1 lingurita de fulgi de hrisca intr-un bol cu 250 de grame de iaurt slab. E micul dejun perfect sau o gustare sanatoasa. Medicul va poate spune daca va recomanda fulgii de hrisca si in ce cantitate.
12. Frittata – un fel de omleta la cuptor. Eu va recomand sa folositi in frittata fix legumele pe care stiti ca medicul vi le recomanda.
13. Quiche – un fel de placinta la cuptor cu foarte putin aluat, deci cu putini carbohidrati.
Quiche-ul are o baza ca o crusta si este formata din putin aluat si in strat super subtire. Ca umplutura puteti sa folositi legume tocate marunt, oua batute ca pentru omleta, branza de care va place. Amestecul devine ca un fel de omleta si se gateste incet la cuptor. Baza fiind foarte subtire, aduce aport mic de carbohidrati. Intr-un fel, este o mancare ideala pentru diabetici, trebuie sa recunosc. Unde mai pui ca poti face baza de aluat din faina mai dietetica, mai recomandata pentru persoanele cu diabet.
14. Briose cu banana
Specialistii ne recomanda ca briosele sa nu aiba zahar si in locul lor sa punem banane iar in loc de faina alba sa folosim faina din nuci sau faina integrala. Eu merg si mai departe si va recomand ca faina pe care o folositi si bananele din reteta sa fie cu parafa medicului dvs. Adica sa va spuna ce faina sa folositi la deserturi si daca va da voie sa mancati banana, in ce cantitate, cat de des, cat de coapte sa fie bananele.
Dragilor, acestea sunt ideile celor de la Healthline.com iar mie mi se par super sanatoase pentru un mic dejun delicios dar si pentru gustare sau pranz. Evident ca discutam totul cu medicii nostri.
La mine in familie exista persoane cu diabet asa ca subiectul ma intereseaza foarte mult. In consecinta, voi mai posta retete ideale pentru diabet.
Nu uitati ca tot ce va doriti sa incercati sa puneti pe lista si cand mergeti la medic sa il rugati sa va taie de pe lista tot ce nu va recomanda si sa va inlocuiasca ingredientele cu ceva ce el considera ca merita sa fie in planul dvs. alimentar.
Stiu eu persoane care au plan alimentar strict, au respectat regulile medicilor si dupa un timp au reusit sa isi tina diabetul sub control cu brio. Alimentatia joaca un rol foarte important, nu doar in diabet.
Sanatate maxima!
Sursa articolului:
https://www.healthline.com/nutrition/breakfast-foods-for-diabetics
Nu uitati ca orice dieta se alege corect doar impreuna cu medicul nutritionist. Acesta este cel mai in masura sa va evalueze, sa va ofere un plan de mese, sa va monitorizeze progresul. Retetele mele sunt cu scop informativ si va invit sa va inspirati din ele daca va sunt potrivite. Incerc sa le realizez cat mai sanatoase si mai hranitoare posibil. Asadar va rog sa le adaptati la necesitatile dvs. si la indicatiile medicilor dvs.
Cele mai noi retete de pe site>>>