Diabetul este o boala pe care medicii au asezat-o pe categorii clare, in functie de cauza bolii, de factorii favorizanti, de modul de declansare si de felul in care ne afecteaza viata. Persoanele cu diabet au in acest moment mult mai multe sanse sa iti tina boala sub control fata de anii anteriori, cand diabetul nu era atat de bine cunoscut si nici atat de eficient tratat.
Exista studii foarte serioase care arata ca unele tipuri de diabet se trateaza si se tin sub control prin dieta corespunzatoare. Astfel, multe persoane diabetice pot duce o viata absolut normala.
Conform Healthline.com, iata cele 16 alimente care pot ajuta la tinerea diabetului sub control, diabet de tip 1 si diabet de tip 2:
(Articolele scrise pe Healthline.com sunt redactate de catre sau cu ok-ul medicilor, nutritionistilor sau specialistilor din domeniu. Toate articolele au la baza studii serioase.)
1. Peste gras precum somon, sardine, hering, ansoa si macrou, sursa de acizi grasi Omega 3. Acizii Omega 3 sunt esentiali pentru sanatatea inimii, scaderea inflamatiei si reglarea glicemiei.
2. Verdeturi precum spanac, kale, salata verde samd. Sunt sursa de vitamina C, esentiala pentru persoanele care suera de diabet. Vitamina C este antioxidanti cu putere antiinflamatorie si cu efect de refacere a celulelor deteriorate din organism.
3. Avocado este si el pe lista pentru ca este bogat in fibre, sarac in calorii si in zaharuri. Exista studii care arata ca avocado ar putea fi implicat chiar in preventia diabetului pentru ca ar reduce rezistenta la insulina, o problema de care se lovesc persoanele care sufera de diabet.
4. Ouale sunt si ele recomandate pentru diabetici pentru ca tin de foame o perioada lunga de timp si atunci nu se mai merge catre alimente care sa contina glucide. Mai mult, ouale cresc colesterolul bun, scad inflamatia, imbunatatesc sensibilitatea la insulina si sustin o dieta low-carb, ideala pentru diabetici.
5. Seminte de chia. Sunt ideale pentru persoanele cu diabet pentru ca sunt bogate in fibre iar acestea sunt perfecte pentru diete si pentru diabet. Semintele de chia scad glicemia si tin de foame mult timp. Mai mult, semintele de chia scad inflamatia in organism.
6. Leguminoasele sunt si ele recomandate in diabet pentru ca ofera nutrienti esentiali, vitamine si minerale, au indice glicemic redus si pot preveni diabetul.
Exista un studiu facut pe mai mult de 3000 de participanti cu risc ridicat de boli cardiovasculare in care cei care au consumat cantitati mai mari de leguminoase au avut cu 35% mai putine sanse sa dezvolte diabet de tip 2.
7. Iaurt grecesc. Lactatele slabe ajuta la reducerea rezistentei la insulina. Mai mult, iaurtul grecesc tine de foame mult timp datorita proteinelor continute. Asta inseamna ca poti sa te asiguri ca stai departe de alte alimente o perioada lunga de timp.
8. Nucile sunt si ele super ideale pentru diabetici si nu numai. Nucile au cantitati foarte mici de glucide, aspect deosebit de important pentru persoanele care sufera de diabet. Nucile scad inflamatia in organism, scad colesterolul rau, cresc colesterolul bun, previn obezitatea si mentin la nivel optim nivelul de zahar din sange.
9. Broccoli este si el recomandat in diabet pentru ca are glucide putine si fibre suficiente cat sa ne tina de foame. Mai mult, broccoli contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la repararea celulelor deteriorate in organism. Broccoli contine nutrienti care previn inflamatia in organism, reduc rezistenta la insulina si mentin nivelul de glicemie in organism la nivel optim datorita sulforafanului, acelasi compus testat si retestat pentru a confirma potentialul de lupta impotriva cancerului.
10. Uleiul extravirgin de masline este esential in orice dieta si mai ales pentru persoanele care sufera de diabet pentru ca acest aliment scade colesterolul rau, creste colesterolul bun (care atrage scaderea colesterolului rau, ca intr-un ciclu minunat), scade nivelul trigliceridelor, inflamatiei si previne obezitatea. Mai mult, uleiul de masline contine antioxidanti care lupta impotriva distrugerilor la nivelul celulelor.
11. Seminte de in. Le consumam in mod normal pentru ca au fibre, exact de ce avem nevoie daca suferim de diabet. Fibrele asigura satietate, flora bacteriana bogata la nivelul intestinului, acizi grasi Omega 3 care lupta impotriva inflamatiei si obezitatii, bolilor de inima si nu numai.
12. Otet din cidru de mere. Exista studii care arata ca otetul din cidru de mere ar putea imbunatati nivelul glicemiei din sange. Se foloseste in mod diluat, in apa plata, cate o lingura de otet din cidru de mere la un pahar cu apa, maxim 2 linguri pe zi, adaugate treptat, nu din prima.
13. Capsunile sunt ideale pentru persoanele care sufera de diabet datorita antocianinelor, compusi care scad inflamatia in organism, previn obezitatea si bolile de inima, regleaza nivelul glicemiei din sange. Mai mult, polifenolii din capsuni pot imbunatati sensibilitatea la insulina, un aspect deosebit de important pentru diabetici. In timp, poate interveni rezistenta la insulina, in sensul ca celulele nu mai sunt receptive la insulina si atunci nu mai pot primi zaharul care se afla in sange. Zaharul trebuie sa ajunga la celule si sa fie folosit pentru eliberarea de energie. Daca insulina nu mai reuseste sa trimita zaharul la celulele, acesta ramane in sange.
14. Usturoiul scade glicemia si colesterolul. Se spune ca zilnic ar trebui sa mancam macar un catel de usturoi, sub ce forma dorim. Ba chiar usturoiul este un remediu naturist pe care bunicile mele il foloseau pentru absolut orice boala din lume. Nu glumesc ?
15. Dovleac placintar si dovlecei. Sunt saraci in glucide, bogati in fibre, au indice glicemic redus si compusi care pot tine in frau obezitatea si colesterolul. Exista studii care spun ca dovleceii si dovlecii placintari pot imbunatati nivelul glicemiei in organism.
16. Taitei Shirataki, bogati in fibre extrase din radacina de konjac. Fibrele de konjac sunt la moda si sincer cred ca toti ne-am gandit la ei ? Vrem sa ii incercam si poate ca cel mai mult ne atrage ideea ca sunt alimente care mentin la nivel optim nivelul glicemiei, tin de foame perioade lungi de timp si au indice glicemic redus. Asta inseamna ca merg si in dietele low-carb, slow-carb, keto si nu numai.
Sper mult sa va inspire lista celor 16 alimente oferite de specialistii HealthLine.com. Sunt alimente pe care le puteti include cu usurinta in dieta voastra, le puteti consuma fara efecte adverse, cu moderatie si parte din orice dieta echilibrata urmati.
Promit sa mai revin cu articole personalizate pentru persoanele care sufera de diabet. Este o boala cu care se lupta foarte multe persoane, din ce in ce mai multe. Si este pacat sa o lasam sa avanseze din moment ce sunt sute si mii de medici si nutritionisti care afirma ca diabetul este o boala cu care poti trai o viata de calitate cu dieta corespunzatoare.
Retineti: Intotdeauna e important sa discutați cu medicul dumneavoastră specialist înainte de a face orice ajustare în regimul alimentar. Informațiile pe care le ofer sunt doar în scop informativ și reflectă experiența mea personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, iar rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Metodele care au avut succes în cazul meu nu neapărat vor funcționa la fel de eficient sau pot avea un impact redus în cazul altcuiva. Prin urmare, consultați medicul înainte de a face orice schimbare semnificativă în dieta dumneavoastră.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!