3 aspecte esentiale de legislatia muncii: alcoolul la locul de munca, fisa postului si testarea alcoolemiei

Buna dimineata cu 3 aspecte de legislatia muncii:

  • Pontam nemotivat angajatul beat pe care l-am trimis acasa pentru ca alcoolul nu este un motiv intemeiat de nerealizare a zilei de munca.

Am fost intrebata de ce este pontat nemotivat angajatul trimis acasa pe motiv ca a baut. Cum altfel am putea sa il pontam? Sa il pontam ca a fost la munca, sa il si platim pentru acea zi, sa ii acordam chiar si tichet de masa? Nu ar fi legal. Nici sa il pontam absent motivat nu ar fi legal fiindca alcoolul nu este un motiv justificat.

  • Fraza ‘si orice alte dispozitii primeste din partea sefului ierarhic’ din fisa postului nu trebuie sa devina prilej de bucurie pentru angajatorii care vor sa comita abuzuri. Daca omul de serviciu repara si prize, agentul de vanzari face si PR, contabila face si cafea si uneori si curatenie prin birouri, atunci ai o problema care va exploda la un moment dat. Este doar o chestiune de timp, ca in orice alt aspect al vietii in care lucrurile nu se fac asa cum trebuie.
  • Testarea cu alcooltestul este cu dus si intors. Fiecare companie priveste situatia asa cum considera mai corect. Exista optiunea perfect legala de a insoti angajatul beat la cea mai apropiata unitate sanitara, unde sa fie testat iar proba sa fie considerata justa, legala, corecta, relevanta in procedura care va urma.

Refuzul de a merge la spital pentru proba de alcoolemie din sange reprezinta un aspect de care se va tine cont la cercetarea disciplinara.

Cred cu tarie ca un angajat nevinovat accepta fara sa ezite testarea. Asa poate sa le rada in nas celor care l-au suspectat in mod eronat.

Sa avem o zi frumoasa si o saptamana minunata!

S-ar putea să-ți placă și...