7 spete interesante cu si despre salariate insarcinate

Recent am avut ocazia sa discut cu specialisti din dreptul muncii pe teme care aprind orice spirit din lumea resurselor umane: salariatele insarcinate.

Nu cred ca se mai discuta cu atat de multa aprindere vreun alt subiect cum se discuta despre salariatele insarcinate. Si sunt multe spete deosebit de interesante in acest domeniu.

Iata cateva spete interesante cu si despre salariate insarcinate:

Salariata afla ca este insarcinata in timpul preavizului

In acest caz, indiferent cum s-a ajuns la preaviz, prin concediere sau prin demisie, preavizul nu se anuleaza. Asta pentru ca daca a fost o concediere, e clar ca buna ziua ca nu s-a luat o decizie din considerentul ca salariata este insarcinata.

Daca a fost demisia salariatei, actul de demisie nu se poate anula decat daca angajatorul este de acord.

Salariata anunta verbal ca este insarcinata, angajatorul intreaba daca o poate concedia legal

Chiar daca salariata anunta doar verbal si nu prin certifical medical de la medicul specialist, tot nu puteti sa o concediati. Nu cred ca va merge cineva in instanta sa motiveze o astfel de concediere pe motiv ca nu a primit certificat medical din partea salariatei. Si daca va merge, nu va avea castig de cauza.

Salariata insarcinata solicita concediu de risc maternal iar MMM nu considera necesar

Daca medicul specialist a considerat necesar concediu de risc maternal iar medicul de medicina muncii nu considera ca exista riscuri pentru mama si pentru fat la locul de munca, recomandarea mea este sa se reia toata procedura de evaluare a riscurilor la locul de munca pentru salariata in cauza iar solicitarea de concediu de risc maternal sa fie aprobata. La mijloc avem sanatatea mamei si a fatului si nu vad sub nicio forma necesar sa tinem salariata in activitate atat timp cat medicul specialist responsabil cu mersul sarcinii a solicitat ca fiind necesar.

Salariata anunta ca este insarcinata in timpul perioadei de proba

Salariata aflata in perioada de proba nu trebuie concediata. Stiu ca sunt multi specialisti din domeniu care spun ca o putem concedia daca probam faptul ca decizia de concediere nu are legatura cu starea de sarcina a salariatei. Recomandarea mea este sa nu concediati salariata aflata in perioada de proba si sa priviti si catre procesele deja solutionate, in acest domeniu.

Salariata insarcinata nu isi mai indeplineste sarcinile cu maxim de rezultate si chiar ajunge sa nu isi mai atinga obiectivele de performanta

Da, este normal si se poate intampla si o asemenea catastrofa. Si speram sa nu explodeze toata compania si sa ajunga la faliment din cauza salariatei insarcinate. Chiar daca se ajunge la o astfel de situatie, salariata nu va fi concediata pentru necorespundere profesionala, nu o retrogradam, nu ii taiem din salariu, nu o punem la colt, nu o sanctionam, nu o hartuim, nu o discriminam in niciun fel. Fara trimiteri la legi, doar bun simt. Nu ca nu ar exista ci fiindca nu este nevoie. Cred. Sper. Ar fi bine.

Salariata insarcinata solicita program redus. Salariul nu va fi afectat

Nu, salariul nu va fi afectat atunci cand salariata insarcinata solicita program redus. Este o prevedere legala care spune ca salariata beneficiaza de program redus de la 8 la 6 ore, fara act aditional, fara modificari in ceea ce priveste concediul de odihna, tichetele de masa samd.

Salariata anunta ca este insarcinata in timpul derularii raporturilor de munca pe durata determinata

Incetarea unui CIM cu durata determinata are loc de drept la data expirarii termenului. Anuntul asupra unei sarcini nu transforma un contract de munca pe durata determinata in contract de munca pe durata nedeterminata si nici nu obliga angajatorul sa prelungeasca durata contractului.

Situatii dificile referitoare la salariatele insarcinate mai sunt. Se intalnesc destul de des in practica si de cele mai multe ori ajuta sa cunoastem legea si sa nu uitam ca suntem oameni inainte de resurse umane.

Mult succes in tot ce faceti!

S-ar putea să-ți placă și...