Legislatia muncii la zi: interdictia de a demisiona, concedierea salariatei insarcinate si nu numai

Buna dimineata cu 3 aspecte de legislatia muncii:

  • Nu exista interdictie de a demisiona. Nimeni, niciodata nu te poate obliga sa ramai in compania lui, indiferent de ce pozitie ocupi, indiferent ce salariu ai primit, indiferent ce acte aditionale ai semnat. Nu mai exista sclavie de ceva timp.

Daca ai fost format profesional, poti fi obligat sa restitui o parte din cheltuielile angajatorului cu formarea ta. Aici este mult de spus. Sunt conditii de indeplinit de ambele parti.

  • Demisia nu necesita aprobarea angajatorului. Este vointa salariatului si acesta si-o poate exercita cand doreste. Evident, respectam termenul de preaviz si ne continuam munca in mod corespunzator pe durata preavizului. Adica nu dam petrecere pe biroul sefului si nici nu ne stricam reputatia, oricat de rau si-ar fi stricat-o angajatorii sau superiorii nostri pe durata derularii relatiilor de munca.

Daca exista mai multe tipuri de concedieri, demisia este de un singur tip. Te duci la HR, dai documentul cu pricina si astepti sa iti treaca termenul de preaviz. Asta e tot. Si daca angajatorul doreste sa renunte la termenul de preaviz, este in regula. Este protectia lui, la care are tot dreptul sa renunte.

  • Salariata insarcinata poate fi concediata in caz de abatere grava dar aici deja discutam despre fapte wow, grave, de neacceptat. Nu discutam aici despre intarzieri la program, ritm de activitate mai redus, neindeplinirea tuturor sarcinilor din fisa postului, discutii in contradictoriu cu seful samd.

Hartuirea salariatei insarcinate, amenintarile ref. la concediere, scaderile salariale, conditiile de lucru nepotrivite pentru sanatatea mamei si a fatului, retrogradarile si alte aspecte de acest gen sunt nepermise. Daca ajung in instanta, toate sunt taxate corespunzator. Daca nu ajung in instanta, raman pe constiinta. Si asta nu este lucru neinsemnat.

Sa avem o zi minunata si spor in tot ce facem, sa fim oameni si sa nu uitam ca toti culegem roadele muncii noastre!

S-ar putea să-ți placă și...