3 aspecte esentiale de legislatia muncii: drepturile la care nu poti renunta

Legislatia muncii simplificata si o cana de cafea 🙂 in 3 aspecte esentiale:

-> Daca legea a dispus anumite drepturi pentru salariat, orice incercare de a le limita sau anula este lovita de nulitate.

In cuvinte simple, chiar daca angajatul insusi este de acord sa renunte la drepturile sale, renuntarea este nula. Nu are voie sa renunte si nici angajatorul nu are voie sa accepte ca acesta sa renunte.

In concluzie, simplul acord din partea salariatilor nu este suficient sa le stirbim drepturile. E nevoie si de lipsa de suflet, pe langa necunoasterea legislatiei in domeniu.

> Daca salariatul nu mai corespunde profesional, trecerea pe noul loc de munca propus se realizeaza doar cu acordul salariatului. Nu exista retrogradare prin decizie unilaterala pe motiv de necorespundere profesionala. Slava cerului 🙂

>Invoirea salariatului nu reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca si nu este o perioada neplatita. Nu se taie nici tichetul de masa pentru orele in care ne invoim lucratorul. Invoirile nu afecteaza nici vechimea in munca, nici plata indemnizatiei de CCC, nimic.

Practic tu ca angajator intelegi ca omul din fata ta are nevoie de cateva ore sa isi rezolve probleme de interes personal. Asta e tot.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...