Clauza penala, semnarea documentelor pe incredere si fisele de post tip carnaval

Asa cum v-am obisnuit, tratez 3 aspecte esentiale de legislatia muncii pe scurt. Asta pentru ca timpul meu este limitat si nici al vostru nu este altfel.

Discutam despre clauza penala in legislatia muncii, despre obligatia de a intelege ce semnam inainte sa semnam si fara sa mergem pe incredere, despre obligativitatea respectarii fisei de post cu aceeasi strictete cum respectam contractul individual de munca.

-> Clauza penala nu are ce cauta in legislatia muncii. Nu trebuie inserata nici in contractul individual de munca si nici in vreun act aditional.

Ce se demonstreaza a fi prejudiciu se recupereaza conform legislatiei muncii. Exista o limita de recuperare, o procedura clara, reguli conform carora putem actiona astfel incat sa se recupereze exact ce s-a constituit ca prejudiciu. Sa evaluezi dinainte este de departe incorect.

-> Oameni buni, cititi bine contractul individual de munca, actele aditionale, regulamentul intern, orice act si orice clauza. Ce nu intelegeti trebuie sa lamuriti inainte sa semnati. Sa nu va fie niciodata rusine sa cititi ce semnati. Este dreptul vostru si dati dovada ca sunteti oameni cu simtul raspunderii.

Daca simtiti ca cineva va grabeste in a semna orice act inseamna adesea ca este ceva putred la mijloc. Nu exista graba cand semnam documente. Si nici nu mergem pe incredere oricat ne-am dori sa credem ca se poate.

-> Nu faceti harcea – parcea fisele de post ale oamenilor pe care ii angajati. Daca adaugati in fisa de post a unui patiser atributii de curatenie a localului, atributii de reparatii instalatii electrice, atributii de renovari interioare samd, nu inseamna decat ca nu ati auzit niciodata de standard ocupational, fise de post, resurse umane, legislatia muncii.

Respectati fisele de post cu strictetea cu care respectati contractul individual de munca. Asa cum nu poti sa scrii bazaconii intr-un CIM, asa trebuie sa gandesti si fisa de post.

Sa avem succes in legislatia muncii!

S-ar putea să-ți placă și...