Legislatia muncii simplificata: Care este durata maxima la invoirea salariatilor?

Legislatia muncii nu a fost niciodata simpla. Dimpotriva, este destul de dificila daca nu ai alaturi de tine un profesionist care sa o traduca in cuvinte simple. Aici sper sa va ajut si sa va lamuresc in mod concis cu privire la aspecte care va privesc si va pot afecta viata profesionala.

Astazi discutam despre invoirea salariatilor si cat de mult poate dura o astfel de invoire.

In Codul muncii nu se specifica nici regulile de respectat in cazul invoirii si nici durata maxima la invoire. Ceea ce stim fara sa avem nevoie de legislatie este faptul ca invoirea reprezinta o absenta a salariatului de la locul de munca, absenta pe care superiorul sau trebuie sa o agreeze si care nu ramane neplatita.

Cat despre durata maxima la invoirea salariatilor, ea depinde de decizia angajatorului, evident. Angajatorul poate stipula in cadrul Regulamentului Intern sau in cadrul CCM-ului (Contract Colectiv de Munca) care este durata maxima la invoirea salariatilor.

Important este sa fie o decizie realista fiindca daca scrii in RI ca salariatii au dreptul la o invoire de maxim 1 ora pe zi si IT-ist tau are nevoie sa mearga la sedinta cu parintii la scoala fiului, atunci va trebui sa isi ia concediu de odihna in ziua aceea. Nicio sedinta cu parintii nu tine sub 1 ora, plus drumul de la munca la scoala inca 30 de minute minim…

Multi angajatori considera ca 4 ore este durata maxima la invoirea unui salariat pe zi. Adica daca ai nevoie de mai mult de 4 ore de invoire pentru o zi de lucru de 8 ore, inseamna ca de fapt ai nevoie de o zi de concediu de odihna. Ce sa mai… Abia ai venit la lucru, nici nu intri bine in paine ca deja trebuie sa fugi la treaba ta. Au dreptate si angajatorii.

Cum functioneaza invoirea de 6 ore?
Nu vad rostul unei invoiri de 6 ore decat daca ai venit la lucru, intri in activitate 2 ore si apoi primesti o veste rea, trebuie sa fug si te invoiesti restul zilei fiindca nu ai ce face.
Si nu este normal sa te pontezi in concediu de odihna daca ai venit in acea zi si ai prestat munca, chiar si 2 ore. Aici trebuie sa fim de acord ca cele 6 ore de invoire sunt necesare si nici nu prea ai vreo alta modalitate de a ponta ziua de lucru a angajatului, oricat de scurta ar fi ea. Se intampla rar, oricum.

Durata maxima de invoire intr-o luna de zile?
Cat despre durata maxima la invoirea salariatilor intr-o luna, termenul depinde de angajator. Acesta poate sa introduca ce cifra doreste in RI sau in CCM insa trebuie sa tina cont de faptul ca orice limita impusa intr-un document oficial tinde sa devina o limita pe care multi o vor atinge pentru simplul motiv ca s-a scris 🙂 Multi citesc si sper ca multi inteleg. Nu recomand o durata maxima in RI cu privire la invoirea salariatilor intr-o luna de zile. Dar recomand sa tineti o evidenta foarte atenta la orele de invoire pe care le solicita angajatii. Unde exista abuz inseamna ca trebuie sa existe si o discutie fata catre fata.

Invoirea este intotdeauna platita
Ce este foarte important de retinut este ca NU EXISTA INVOIRE NEPLATITA pentru ca pe perioada invoirii contractul individual de munca nu se suspenda. Deci nu se taie din salariu pentru orele de invoire. Si nu se taie nici bonul de masa, oameni buni, pentru ziua in care ne-am invoit salariatul.

Concret: Daca ti-ai lasat salariatul sa mearga pana la serbarea copiilor la gradinita, nu ai cum sa ii tai acele ore din salariu. Se subintelege faptul ca le va recupera. Salariatul se va recompensa intr-un fel pentru acele ore pe care tu i le-ai acordat ca sa isi rezolve probleme personale.

Paranteza: Nu consider invoire trimiterea salariatului la controlul medical la medicina muncii. Si asta pentru ca nu este o chestiune personala, care sa il priveasca doar pe el. Este in primul rand o chestiune care te priveste pe tine ca angajator si ca om din HR.

Asa ca nu recomand ca orele necesare pentru medicina muncii sa fie recuperate de catre salariat. Nu explodeaza nicio companie fiindca a iesit un angajat din activitate 2-3 ore intr-un an de zile. Daca explodeaza inseamna ca aveti nevoie de o regandire a activitatii in companie.

 

Asadar, avand in vedere ca in Codul muncii nu ni se spune cuvant cu cuvant cate ore sa fie durata maxima la invoirea salariatilor, putem foarte bine sa stabilim in regulamentul intern acest aspect. Nu cred ca vor exista salariati care sa se invoiasca in fiecare zi asa cum nu cred ca exista salariati care vor sa se eschiveze de la munca prin biletele de invoire. Oamenii mai au si viata personala si o mare parte din lucrurile pe care le au de bifat sunt esentiale pentru ei si se intampla la programul 9 – 18. Din coincidenta si ei lucreaza cam la acelasi program.

Din nou pledez pentru intelegerea salariatilor, caci cu ei lucram si cu ei facem bani si ne crestem brandul. Nu ii jecmanim pentru o invoire, nu le taiati din bonusuri pentru invoiri, nu le punem cine stie ce conditii pentru o amarata de invoire.

Solutia pe care eu o recomand este ca fiecare salariat care se invoieste sa roage un coleg sa ii pazeasca sarcinile (sa nu explodeze, Doamne fereste!) in orele sale de invoire. Si daca este musai musai nevoie, sa ii tina locul putin. Asa va face si el pentru colegul lui, la randul sau. Cam asta e tot. Filosofia invoirii este destul de simpla si cat timp o lasam sa fie de bun simt, nu afecteaza pe nimeni.

Un ultim lucru important: invoirile sa fie scrise, fie pe email, fie pe bilete de invoire. Este important pentru colegii de la SSM, stiti voi, cei cu castile de protectie si cu instruirile lor super captivante 🙂

Va pup cu drag si va imbratisez!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...