Managementul resurselor umane: Oamenii valorosi pe care ii lasi sa iti plece din echipa

Cornel are 47 de ani. Este specialist in domeniul climatizarii. Are peste 30 de ani de experienta in domeniu. Asta inseamna ca lucreaza de cand se stie doar in acest domeniu si mananca pe paine tot ce inseamna climatizare, aere conditionate, chillere si orice instalatie care raceste si/sau ventileaza. Nu e treaba simpla. Este omul care stie cum se rezolva o problema ce tine de climatizare in orice cladire din Romania. Si o rezolva asa cum trebuie.

Cornel a stagnat din punct de vedere salarial. Nu i-a mai crescut nimeni salariul de 5 ani. Nimic. Mai primeste uneori cate un bonus la final de an cu toate ca este cel mai inzestrat om din echipa si poate unul dintre cei mai buni specialisti in climatizare din Europa. Nu glumesc si nu exagerez.

Cu toate acestea, in firma din care face parte vin profesionisti care ajung sa castige aproape cat el. Sunt tineri si nu vin pe salarii mici. Sunt forta de munca pe care patronii o doresc si pe care seniorii companiei trebuie sa o formeze 🙂 Adica trebuie sa ii invete tot ce nu au invatat in scoli si facultati. Si in scurt timp vor castiga cot la cot cu seniorii care dau din coate de 30 de ani.

Ce este trist este ca nu pretuim seniorii. Sunt cei care ne formeaza tinerii. Sunt cei care asigura un flux corect de activitate in companie. Sunt cei la care venim cand explodeaza o problema, cand ne afundam pana la genunchi in… noroi, cand pare ca lucrurile au luat-o razna. Seniorii sunt singurii care isi beau linistiti din cafea, masoara de 7 ori si taie o data. Ca lumea.

Patronii trebuie sa inteleaga faptul ca fara seniori nu se poate trai bine. Sau se poate dar cu sfortari si nervi mari. Si pierderi uriase pe partea financiara si pe partea de reputatie si brand.

Ce va recomand este sa pretuiti „batranii”, adica seniorii. Si sa nu ii lasati sa plece din echipa. Asigurati-va ca faceti distinctie adevarata intre un junior si un senior. Daca primiti juniorul cu salariu de 5000 de lei net, nu lasati seniorul la 6000 de lei net. Fiindca e pacat sa inteleaga ca este la un simplu pas distanta de pustiul care inca mai pune intrebari prostesti si noteaza tot ce face seniorul, ca sa nu uite meseria pe care tocmai a furat-o.

Va pup cu drag, va imbratisez strans si va doresc un weekend placut in avans 🙂

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...