Managementul resurselor umane: Oamenii valorosi pe care ii lasi sa iti plece din echipa

Cornel are 47 de ani. Este specialist in domeniul climatizarii. Are peste 30 de ani de experienta in domeniu. Asta inseamna ca lucreaza de cand se stie doar in acest domeniu si mananca pe paine tot ce inseamna climatizare, aere conditionate, chillere si orice instalatie care raceste si/sau ventileaza. Nu e treaba simpla. Este omul care stie cum se rezolva o problema ce tine de climatizare in orice cladire din Romania. Si o rezolva asa cum trebuie.

Cornel a stagnat din punct de vedere salarial. Nu i-a mai crescut nimeni salariul de 5 ani. Nimic. Mai primeste uneori cate un bonus la final de an cu toate ca este cel mai inzestrat om din echipa si poate unul dintre cei mai buni specialisti in climatizare din Europa. Nu glumesc si nu exagerez.

Cu toate acestea, in firma din care face parte vin profesionisti care ajung sa castige aproape cat el. Sunt tineri si nu vin pe salarii mici. Sunt forta de munca pe care patronii o doresc si pe care seniorii companiei trebuie sa o formeze 🙂 Adica trebuie sa ii invete tot ce nu au invatat in scoli si facultati. Si in scurt timp vor castiga cot la cot cu seniorii care dau din coate de 30 de ani.

Ce este trist este ca nu pretuim seniorii. Sunt cei care ne formeaza tinerii. Sunt cei care asigura un flux corect de activitate in companie. Sunt cei la care venim cand explodeaza o problema, cand ne afundam pana la genunchi in… noroi, cand pare ca lucrurile au luat-o razna. Seniorii sunt singurii care isi beau linistiti din cafea, masoara de 7 ori si taie o data. Ca lumea.

Patronii trebuie sa inteleaga faptul ca fara seniori nu se poate trai bine. Sau se poate dar cu sfortari si nervi mari. Si pierderi uriase pe partea financiara si pe partea de reputatie si brand.

Ce va recomand este sa pretuiti „batranii”, adica seniorii. Si sa nu ii lasati sa plece din echipa. Asigurati-va ca faceti distinctie adevarata intre un junior si un senior. Daca primiti juniorul cu salariu de 5000 de lei net, nu lasati seniorul la 6000 de lei net. Fiindca e pacat sa inteleaga ca este la un simplu pas distanta de pustiul care inca mai pune intrebari prostesti si noteaza tot ce face seniorul, ca sa nu uite meseria pe care tocmai a furat-o.

Va pup cu drag, va imbratisez strans si va doresc un weekend placut in avans 🙂

S-ar putea să-ți placă și...