Legislatia muncii pe intelesul tuturor: Cu cat esti platit in timpul concediului de odihna?

Zilele de concediu de odihna sunt un drept conferit tuturor angajatilor. Suntem scriitori, marketeri, vanzatori, sudori, bibliotecari, brutari samd. Toti beneficiem de zile de concediu de odihna iar Codul Muncii spune clar ca nu pot fi mai putin de 20 de zile lucratoare de concediu de odihna pe an.

Retinem: concediul anual platit este garantat tuturor salariatilor.

Retinem si: concediul anual platit este de minim 20 de zile lucratoare pe an. 

Mare atentie la faptul ca in Codul Muncii se foloseste sintagma „concediul de odihna anual platit”. Asta pentru ca nu exista concediu de odihna pe care sa se taie din salariu. Zilele de CO sunt platite normal, prin intermediul unei indemnizatii.

Pentru perioade de CO salariatul primeste indemnizatia de concediu care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Nu va explic fiindca este poveste lunga cum se calculeaza dracia asta de indemnizatie. Dar esential este ca in luna in care ne luam concediu de odihna vom primi cam aceiasi bani ca intr-o luna normala.

Singura „paguba” la concediul de odihna este ca nu mai primim tichete de masa/ bonuri de masa. Asta pentru ca legea spune ca tichetele de masa se acorda doar salariatilor care se afla la lucru. Asta sa fie paguba noastra. Macar de ne-am odihni si ne-am reface 🙂

Tot Codul muncii ne mai spune un alt lucru interesant: la concediul de odihna nu se poate renunta. Chiar daca vrea Nea Mitica lacatusul mecanic al fabricii sa renunte la concediu, chiar daca spune ca nu pleaca niciunde, ca este singur si nu vrea sa stea singur acasa, tot nu avem voie sa ii permitem sa renunte la concediul de odihna. Il va efectua si cu asta basta 🙂

Vreti sa stiti cati angajati nu si-au luat concediu de odihna de teama ca vor fi dati afara? Sau de teama ca isi vor primi salariul diminuat? Mi-as dori ca fiecare om sa fie om cu cei din jurul lui. Si sa nu uitam ca suntem toti frati si surori in fata lui Dumnezeu si ca trebuie cumva sa avem grija unii de altii. Fiindca Dumnezeu ne vede si are grija de noi doar atunci cand si noi avem grija de cei din jur.

Va astept cu noi articole din categoria Legislatia Muncii Simplificata, articole in care sper sa aflam cat mai multe reguli de aur din legislatia muncii.

Va imbratisez cu drag si va doresc succes in tot ce faceti!

S-ar putea să-ți placă și...