Legislatia muncii simplificata: Incetarea contractului in timpul perioadei de proba se realizeaza fara preaviz

Perioada de proba reprezinta o sansa ca atat angajatorii, cat si angajatii sa realizeze daca pot colabora pe termen lung. Este o perioada de timp in care salariul se plateste normal, sarcinile sunt indeplinite si ele normal, ca in contractul individual de munca.

Insa cheia esentiala pe care trebuie sa o retinem la perioada de proba este ca incetarea raporturilor de munca se realizeaza printr-o simpla notificare.

Simplificat: Angajatorul poate oricand sa iti spuna ca perioada de proba s-a terminat si ca nu va colabora cu tine. Inseamna ca trebuie sa iti strangi cana de cafea, rama foto cu cei dragi si sa pleci in lumea larga sa iti gasesti o noua companie in cadrul careia sa lucrezi. Nu dispera fiindca exista un loc pentru fiecare si exista suficient pentru noi toti. Locurile bune se gasesc uneori mai aproape decat am fi sperat ca le putem gasi 🙂

La fel de des se poate intampla ca angajatul sa spuna angajatorului ca perioada de proba s-a finalizat si ca nu doreste sa mai lucreze in cadrul companiei sale 🙂 Nu se intampla mereu dar exista numerosi angajati care ajung la concluzia ca nu este locul lor si ca nu se potrivesc perfect cu respectiva companie din care doresc sa plece.

Asadar, perioada de proba se finalizeaza fara preaviz. Totul se realizeaza prin intermediul unei notificari scrise, ori din partea angajatului, ori din partea angajatorului.

Dorinta de a inceta raporturile de munca in timpul perioadei de proba nu trebuie in mod obligatoriu motivata. Dar e frumos si omenesc sa dam un feedback folositor angajatului pe care il lasam sa plece mai departe/ angajatorului la care am lucrat.

Sa aveti succes in tot ce faceti!

 

S-ar putea să-ți placă și...