Legislatia muncii simplificata: Consumul de alcool este permis in companie, in afara programului de lucru?

Legislatia muncii simplificata de mine, in cuvinte simple si pe intelesul tuturor. Sper mult sa va ajute aceste postari scurte si cu explicatii cat mai concentrate.

Astazi discutam despre consumul de alcool, ca tot au trecut sarbatorile si ni se pare greu sa mancam la amiaza fara sa ciocnim si un pahar mic de visinata :)) Mi-am amintit despre o speta de acum 2 ani. Cativa angajati s-au cinstit in incinta angajatorului dar la final de program, ca niste oameni de buna credinta. Au fost sanctionati cu avertisment scris. Nu aveau voie nici macar sa aduca bautura in companie, daramite sa o consume, indiferent de momentul consumului.

Treaba este simpla cand vine vorba despre alcool:

  1. Daca esti la locul de munca, in incinta angajatorului, alcoolul NU se consuma nici in timpul programului si nici in afara programului de lucru. Va explic imediat de ce.
  2. Daca esti acasa si daca nu ai semnat acord de a ramane la dispozitia angajatorului pe perioada in care esti „de garda”, atunci poti consuma linistit alcool 🙂 Cu bun simt si masura fiindca alcoolul are mai multe calorii decat ne asteptam :))

De ce nu putem bea linistiti un paharel de visinata la locul de munca dupa terminarea programului de lucru? 

Pai, in primul rand, legea spune ca exista pontaj, o forma prin care se tine cont de ora sosirii si ora plecarii salariatului in si din unitate. Or daca vrem sa o lungim la un pahar de vorba, ar trebui ori sa fentam pontajul, ori sa fim corecti si sa ne pontam cu 2-3 ore suplimentare. Dar fiindca nimeni nu se va trece cu ore suplimentare pentru spritz, daca vine ITM-ul in control si ne prinde, vor spune ca muncim la negru din moment ce suntem peste program in unitate. Nu stiu cat de mult se inrautateste situatia tinand cont ca o parte dintre angajati sunt si trotilati 🙂

Concluzia este simpla, dragii mei. Bem cand suntem in afara unitatii angajatorului, in afara programului de lucru, in afara perioadei de garda. Si nu beti mai mult decat trebuie. Fiindca nu ar fi rau sa ne fie bine 🙂

Va imbratisez cu drag!

S-ar putea să-ți placă și...