Retete vegetariene sanatoase: Mancare de spanac scazut cu usturoi si rosii

Mama facea spanac in fiecare luna, macar de 2-3 ori, doar fiindca ii placea mult lui tata. Culegea spanacul frunza cu frunza. Nu aveau spanac congelat pe atunci iar lui tata nu ii placea spanacul la borcan. Fiindca tata manca mult spanac, mama statea si 3 ore sa il spele pe tot.

Peste mancarea de spanac mama aseza oua prajite. Le facea mereu cu grija ca sa nu cumva sa se sparga vreun ou fiindca toata lumea voia galbenusul moale dar intreg :)) Tata le primea pe toate care se spargeau. Niciodata nu a facut mofturi la mancare.

Noi copiii primeam intotdeauna ce era mai bun si pe deasupra si toata carnea pe care mama i-o punea tatalui meu. Tata isi lua carnea din castron si o impartea egal in 3: sora mea, fratele meu si cu mine. Asta cu toate ca oricum noi aveam portia noastra de carne pusa de mama. Asa era tata. Nu avea rost sa te certi cu el fiindca nu te asculta. Manca mai multa paine.

Reteta mea de spanac scazut cu usturoi si rosii, cum il facea mama si cum ii placea lui tata:

  • 1 kg de spanac (cel congelat de la Lidl este perfect fiindca este cu frunze mari si e gustos)
  • 5 linguri mari de pasta de tomate
  • 10 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 cepe albe si mari
  • 10 catei de usturoi
  • sare si piper
  • busuioc uscat, oregano uscat, cimbru uscat, foaie de dafin

Mod de preparare pentru cel mai bun spanac din lume:

  1. Tocam ceapa marunt si o punem intr-o tigaie inalta cu uleiul. Lasam sa sfaraie 1 minut la foc mic.
  2. Adaugam 4 catei de usturoi pisati marunt. Stingem cu o cana de apa. Lasam sa fiarba timp de 2-3 minute.
  3. Adaugam spanacul congelat impreuna cu 1 pahar de apa de 250 ml.
  4. Lasam sa fiarba la foc mediu timp de 10-15 minute.
  5. Adaugam pasta de tomate si inca 1 pahar de apa de 250 ml. Lasam sa fiarba timp de 10 minute.
  6. Adaugam spre final si restul de usturoi pisat marunt si verdeturile uscate, sare si piper.

Serviti spanacul cu oua prajite, oua fierte, oua romanesti sau ca atare, fara oua. Nu exista nimic mai gustos decat un spanac sanatos cu usturoi.

Si este o mancare super dietetica daca folositi ulei de floarea soarelui extravirgin, presat la rece. 10 linguri de ulei de calitate la 1 kg de spanac inseamna foarte putin. Din aceasta mancare vor iesi cel putin 4 portii pentru 4 adulti. Asta inseamna 2 linguri de ulei de persoana. Da, caloriile conteaza si ele, adevarat, nu doar gustul 🙂

Sa aveti pofta si sanatate multa!

S-ar putea să-ți placă și...