Legislatia muncii simplificata: Cate functii poti avea daca ai un singur contract individual de munca?

V-am mai spus in articolele mele faptul ca daca intr-o companie secretara repara si prize, daca economistul schimba si becuri si daca soferul scrie si planuri de marketing, avem o problema 🙂 Adica 3 probleme daca e s-o luam matematic.

Long story short, fiecare functie vine la pachet cu un cod COR. Fiecare contract individual de munca contine aceste cod COR, pe baza caruia facem incadrarea. In cuvinte simple, daca vrem sa angajam un sofer, folosim codul COR aferent. Automat de aici vine si o anumita fisa de post, cu anumite atributii.

Buun. E clar pana aici. De aici incolo devine si mai clar. Va explic.

Sa ne imaginam faptul ca angajatul nostru, sofer de altfel, este nevoit sa repare instalatia electrica. Stiti voi, in pauza in care nu conduce… :)) Ei bine, reparatiile la instalatia electrica se efectueaza doar de personal autorizat, asa cum bine stim. El poate sa fie autorizat ANRE, pe langa faptul ca este sofer. Este strict problema lui ce face acasa la el. Poate sa faca ce reparatii vrea el la ce instalatii electrice doreste. Ideea este ca daca noi nu l-am incadrat in compania noastra pe postul de electrician, nu are voie sa lucreze la prize.

Ca sa concluzionam, este bine ca lucrurile sa mearga struna (legal), ca sa nu avem niciodata parte de surprize neplacute. Lasati soferii sa fie soferi, secretarele sa fie secretare, managerii sa fie manageri si tot asa. Fiecare functie are o fisa de post pe care nu o putem adapta dupa propriile noastre necesitati.

Asta inseamna ca nu are rost sa includem sarcini de reparatii prize in fisa de post a unei secretare. Tot nu devine treaba legala daca este cuprinsa intr-un act semnat de ambele parti 🙂

De ce? Pentru ca fisa de post urmeaza un standard ocupational. Asta e treaba putin mai complicata dar nu imposibila. Ideea de baza este ca fiecare functie are un standard al ei, in care sunt inglobate sarcinile si responsabilitatile normale, specifice 🙂 Adica cele care nu ne fac salariatii sa se uimeasca si sa zica: „Serioooos, sunteti siguri ca vreti sa fac eu asta???”

Sa fim sanatosi, sa auzim de bine si sa avem parte de succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...