Legislatia muncii simplificata: 4 legi care te ajuta sa iti intelegi drepturile ca salariat

Legislatia muncii simplificata inseamna ca in mod constant veti gasi pe blogul meu postari scurte si concise cu privire la aspecte care pot impacta viata de salariat in Romania. Explic pe’ndelete si cu exemple cat mai vii cum se procedeaza pentru a respecta legislatia muncii atat din punctul de vedere al unui salariat, cat si din punctul de vedere al angajatorului. De ce o fac? Pentru ca stresul de a nu fi sigur ca respecti sau nu legea este groaznic. Il cunoastem toti. Iar eu am primit ajutor de la oameni de aur si la randul meu incerc sa il ofer.

Astazi am decis sa scriu o lista cu 4 legi pe care eu le consider esentiale pentru a-ti intelege drepturile din postura de salariat in Romania:

  • Codul Muncii – Legea nr. 53 din 2003 – este cea mai importanta documentatie pentru cei care vor sa inteleaga legislatia muncii.
  • Legea SSM – Legea 319 din 2006 a securitatii si sanatatii in munca
  • OUG 96 din 2003 – protectia maternitatii la locurile de munca
  • HG nr. 355 din 2007  privind supravegherea sanatatii lucratorilor

Sunt 4 texte ce cuprind reguli esentiale de care tinem cont la angajare, la concediere, la demisie, invoiri, regulamente interne, securitatea muncii, acordarea echipamentelor de protectie, protectia maternitatii la locul de munca, concediile de risc maternal, controalele medicale si supravegherea salariatilor dpdv al sanatatii si securitatii muncii. Si nu numai. Am enumerat doar 1% din aspectele pe care cele 4 documente le lamuresc.

Evident, nu veti gasi in ele solutiile pentru orice problema de legislatia muncii dar va garantez ca vor face lumina in majoritatea problemelor pe care le-ati putea intalni pe drum in legislatia muncii in Romania. Sunt o sumedenie de situatii in care ne putem regasi si atunci cand nu avem un expert in legislatia muncii alaturi, un text de lege parcurs cu atentie poate insemna mai mult decat ne imaginam 🙂 Este puterea lectiilor invatate pe cont propriu si nu trebuie subestimata.

De unde va recomand sa procurati legile de mai sus? Cumparati-va o carte actualizata, sa fie lansata si publicata cat mai curand. Gasiti la editurile juridice legislatie actualizata si recomandarea mea este sa o studiati cu pixul in mana, cu un marker frumos si o cana de cafea alaturi. S-ar putea sa va minunati de modul in care legislatia muncii ar trebui aplicata corect 🙂

Exista carti tiparite care costa intre 18 si 60 de lei si in ele gasiti tot ce va trebuie ca sa aflati legislatia muncii pe intelesul tuturor 🙂

Ce va mai recomand cu incredere maxima? Sa ii urmariti pe dnul Costel Gilca si pe dnul Marius Catalin Predut. Sunt 2 dintre cele mai bune surse de solutii pentru salariatii din Romania care doresc sa cunoasca legislatia muncii ca la carte. Ambii sunt specialisti si au publicat Codul Muncii comentat, carti care explica legislatia muncii in cuvinte cat mai simple, pentru noi toti, cei fara studii juridice. In principiu, fiecare pasaj din Codul muncii vine cu explicatii si detalii. Mai mult de atat ce sa mai vrei 🙂 Mura in gura!

Spor la citit si succes in tot ce faceti!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...