Retete vechi si pretioase: Paste cu pesmet, zahar si scortisoara sau cu nuca si miere

Prima varianta este reteta adaptata de gospodinele noastre atunci cand mierea si nucile nu se gaseau. Dar nu au renuntat sa mai prepare acest preparat deosebit de gustos, ci l-au adaptat la vemurile dificile. Asa ca mierea a fost inlocuita de zahar si se folosea in cantitati foarte mici. Iar nuca a fost inlocuita de pesmet, care pe vremuri se facea in casa, din painea veche uscata pe care o dadeau prin masina de tocat.

Preparatul este super delicios si va invit sa il incercati macar o data, sa vedeti ce parere aveti 🙂 S-ar putea sa va surprinda!

Bunicile il faceau la ocazii speciale, cand voiau sa puna pe masa ceva dulce si deosebit, in mod special pentru copii. Adultii si batranii nu mancau dulce, parca pentru a lasa o portie in plus copiilor. Iar gospodinele cu suflet mare luau la masa si copiii care se nimereau in ograda lor, la joaca. Ii adunau pe toti la o masa mica si modesta si faceau portie generoasa copiilor mai saraci. Ce stiau ele este ca o masa este binecuvantata de Dumnezeu daca mai intai imparti din ea. 

Ingrediente necesare pentru 4 portii:

  • 400 g paste de grau dur
  • 300 g pesmet
  • 6 linguri de zahar brun
  • scortisoara
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui, de masline samd

Mod de preparare:

  1. Fierbem pastele al dente si apoi le scurgem de apa.
  2. Peste paste adaugam uleiul si le amestecam bine.
  3. Separat punem pesmetul intr-o tigaie si il lasam putin sa prinda culoare, dar atentie sa fie aurie, nu maro. Stati langa el fiindca imediat il prinde focul.
  4. Pesmetul auriu se amesteca impreuna cu scortisoara si zaharul.
  5. Amestecul de pesmet se adauga peste paste si se rasfira toate bine de tot, astfel incat pesmetul sa ajunga peste tot.
  6. Se serveste cald 🙂

In loc de pesmet puteti adauga nuca macinata 🙂

In loc de zahar puteti adauga miere sau sirop de artar 🙂

Aceasta varianta este cea luxoasa, cum ar zice mama. Era lux pe vremuri sa ai putina nuca, doar daca nu cumva aveai un nuc in gradina si atunci erai o gospodina bogata 🙂 Aveai nuca pentru cozonac, pentru coliva, pentru pus in gemuri 🙂 Cu cata rugaciune se uitau femeile la nucii din ograda, inca din primavara cand se vedeau primele semne care iti prevesteau daca vei avea sau nu nuca in acel an.

Sa aveti o zi frumoasa, multa sanatate si spor la retete culinare delicioase!

S-ar putea să-ți placă și...