Legislatia muncii simplificata: Reducerea programului de lucru in perioada de preaviz

Reducerea programului de lucru in perioada de preaviz, in vederea gasirii unui nou loc de munca, este permisa cu acordul angajatorului. Angajatorul nu este obligat sa ne ajute cu aceasta favoare. Este o favoare, da. Si angajatorul poate face acest lucru daca asa decide si daca doreste sa ne vina in ajutor astfel.

Asa cum bine stiti, mai ales daca imi cititi articolele de pe blog, din sectiunea Legislatia muncii, raporturile de munca dintre salariat si angajator se rup in mai multe feluri si in functie de cum distinge , uneori intervine preavizul.

Foarte multi salariati doresc sa stie cum se procedeaza pentru reducerea programului de lucru in perioada de preaviz. Si asta pentru ca unii doresc sa isi caute alt loc de munca si evident ca au nevoie de perioade de timp in mijlocul zilei, cand au de obicei loc interviurile de angajare.

Ei bine, legea nu obliga angajatorii sa acorde program redus in perioada de preaviz. O pot face ei daca doresc, daca inteleg situatia angajatului, daca pot da dovada de empatie.

Recomandarea mea este sa lasati usa deschisa si sa nu faceti mai mult rau unui angajat care oricum este stresat. Invoiti salariatul sa plece la interviurile de angajare la care doreste sa participe si sa isi rezolve problemele care il preseaza. Nu tineti pe loc un salariat care are nevoie de o noua sursa de venit. Invoirile se acorda pe baza biletelor de invoire, solicitarilor sosite in scris de la salariat si semnate de superiorii ierarhici ai salariatului in cauza.

Asa cum bine stiti, invoirile sunt platite. Nu exista invoire neplatita. Salariul merge inainte chiar daca aveti un angajat care pleaca cu 2-3 ore mai devreme ca sa isi gaseasca un nou loc de munca. Daca aceste 2-3 ore de absenta va aduc pagube uriase companiei, Dumnezeu sa ma ierte, dar este clar nevoie de o regandire a strategiei de angajari/ concedieri/ retentie/ engagement/ dezvoltare organizationala si alti termeni simandicosi 🙂

Sa fim sanatosi, sa avem minte limpede sa le intelegem pe toate si rabdare sa le descurcam pe toate!

 

S-ar putea să-ți placă și...