Sarmale de post ca in Bucovina, cu ceapa, morcov si varza murata

Multa lume spune ca daca nu ai mancat sarmale facute in Bucovina sau in Moldova nu ai mancat de fapt niciodata sarmale adevarate. Caci aici se zice ca au aparut si tot aici se pastreaza cateva retete secrete minunate. 🙂

Spre exemplu, un secret este sa calesti ceapa cu morcov si seminte de chimen si abia apoi sa le incorporezi in compozitie. De aici vine aroma de sarmale adevarate, din ceapa, morcov si chimen. Iar sarmalele fara carne sunt de multe ori surprinzator de gustoase. Eu merg intr-atat de departe incat sa afirm ca sarmalele de post, fara carne sunt de o mie de ori mai bune decat sarmalele clasice 🙂 Mama si bunica nu ar fi de acord :)))

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru sarmale de post ca in Bucovina si in Moldova:

– 4 cepe mari
– 4 morcovi medii
– 2 legaturi de marar
– 2 dovlecei mari
– 4 cesti de orez alb pentru sarmale
– sare si piper
– ardei iute
– 2 legaturi de patrunjel
– foi de varza murata si optional si foi de vita de vie
– cotor de varza murata
– 2 cani de zeama de varza murata
– 1 plic de seminte de chimen
– 10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

1. Tocam ceapa si dam pe razatoare morcovul si dovleceii, separat, fiecare leguma in parte!
2. Sotam la foc mic ceapa cu morcovul si semintele de chimen cu uleiul de floarea soarelui, ardei iute, sare si piper.
3. In tigaie adaugam si varza murata tocata marunt de tot din cotor si din cateva frunze care sunt mai micute si mai nepotrivite pentru sarmale. Sotam inca 5 minute.
4. Adaugam dovleceii dati pe razatoare si mai lasam 1 minut la foc mic.
5. Adaugam orezul spalat bine si lasat la umflat timp de 30 de minute.
6. Adaugam verdeata tocata marunt, fara crengute. Avem nevoie de ele in cateva secunde.
7. Intr-o oala mare de cuptor punem crengute de marar, crengute de patrunjel si crengute de cimbru pe fund. Ele previn arderea sarmalelor.
7. Incepem sa rulam sarmale din frunze de varza murata si compozitie pusa la mijloc. Eu nu le rulez in mana cum face mama si cum faceau bunicile mele. Eu le rulez pe masa, pe tocatorul de legume. Pun frunza pe masa, adaug compozitie la mijloc si apoi incep sa le impaturesc la fel ca pe clatite doar ca trag marginile laterale in interior inainte sa rulez 🙂
8. Adaugam sarmalele frumos in oala de cuptor si facem treaba buna pana cand terminam compozitia.
9. La final adaugam frunze de varza sau de vita de vie ca patura pentru sarmale, sa nu le prinda focul.
10. Adaugam in oala cele 2 cani de zeama de varza si inca 2 cani de apa.
11. Dam oala la cuptor si le lasam sa fiarba timp de 2-3 ore la foc potrivit.

Se servesc cu ardei iute alaturi si vin rosu rece 🙂 Sa fie vin de tara!

Succes la gatit si multa sanatate!

S-ar putea să-ți placă și...