Legislatia muncii explicata: Recuperarea zilelor libere suplimentare pentru Paste

Legea nr. 37 din 2020 completeaza Codul Muncii intr-un mod in care era de asteptat si era si firesc, natural. Multi nu au inteles despre ce este vorba in aceasta modificare asa ca astazi revin cu legislatia muncii explicata.

Bun, o luam de la inceput. Legea nr. 37 din 2020 a intrat in vigoare in luna aprilie si spune ca:

  • cine primeste zile libere pentru a-si celebra sarbatoarea legala de Paste crestin pentru cultul propriu de care apartin si primeste si pentru alt cult crestin, va recupera zilele libere suplimentare.

Concret, daca esti catolic si primesti zile libere pentru Pastele catolic, evident ca vei primi zile libere si pentru Pastele ortodox. Ca doar nu o sa fii tu singurul pe care il chemam la lucru in zilele in care ceilalti colegi sunt acasa liberi. Dar evident ca se creeaza o diferenta la zilele libere primite. Ortodocsii vor primi doar 2 zile: Vinerea Mare si Ziua de Pasti. In tot acest timp, cei care sarbatoresc Pastele in cadrul unui alt cult crestin vor beneficia de zilele lor libere si apoi si de cele acordate ortodocsilor.

In concluzie, recuperam ce am primit in plus fata de restul lumii. Este corect, era si normal sa vina o astfel de lege.

Cum se recupereaza zilele libere suplimentare? Evident, se vor recupera de comun acord cu angajatorul. Adica stati la masa, stabiliti cum se poate face recuperarea si cam asta e tot. O optiune ar fi cate o ora in plus pe zi pana cand se termina zilele libere suplimentare.

Apropo, ca tot ma intreaba lumea cum stau lucrurile cu abonarea la blogul meu 🙂 Din pacate nu va puteti abona la postarile mele pentru ca nu am sistem de trimitere a emailurilor si nici nu ma pricep.

Asa ca legislatia muncii explicata se livreaza doar aici, pe blogul meu, cat de des apuc sa scriu. Deci doritorii de noi articole sunt asteptati si bineveniti aici in fiecare saptamana cu noi actualizari de legislatia muncii simplificata, pas cu pas, explicata pe intelesul tuturor.

Sa aveti succes in tot ce faceti si o sambata minunata!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...