Legislația muncii simplificată: De la ce vârstă se pot angaja copiii noștri?

Nu îmi spuneți că odraslele voastre nu au pus deja întrebarea aceasta: De când pot începe să fac bani?

Fiica mea are 10 ani și deja mi-a pus aceasta întrebare care a produs multa discuție în casa. Ne-am ridicat o sprânceana, am făcut ochii mari și am întrebat-o ce îi lipsește? Evident, na! Ca orice părinte, ne-am întrebat ce îi trebuie și vrea să își cumpere? Că în frigider chiar nu bate vântul și nici cămară nu e prea liberă.

Ideea de a face bani pe cont propriu are un farmec aparte și adevărul este că nu toți copiii îl descoperă. Eu îl recunosc la fiica mea fiindcă l-am avut și eu Este magia ideii de a face bani, de a-I gestiona, de a fi independența și sigura pe mine.

Bun! I-am dat și explicația cu privire la vârstă legala pentru a face bani:
Codul muncii spune următorul lucru: “Persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.”

Dar Codul muncii mai spune și că: “Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.”

Atenție și că legislația muncii spune clar că: “Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.”

Deci, pe scurt, peste 15 ani cu acordul părinților și doar pentru anumite categorii de munci simple și lipsite de efort major. Și peste 16 ani se poate fară acordul părinților dar tot despre munci simple discutăm.

Evident, așa cum era de așteptat, sub 18 ani nu vom vedea sudori, muncitori necalificați, lăcătuși mecanici, instalatori sau mai știu eu ce meserie ce prezinta în mod natural riscuri de accidentare, îmbolnăvire profesionala, efort major samd.

Fiicei mele i-am propus un târg bun. Să picteze și la un moment dat, când va deveni super talentată își va deschide o expoziție și un târg cu vânzare de picturi i-a surâs ideea și este chiar foarte mulțumită de rezoluția noastră!

Asta da afacere!

aveți o zi frumoasa și auzim numai de bine!

S-ar putea să-ți placă și...