Dulceata din flori de salcam: Reteta rapida, beneficii si remedii naturiste

Salcamul ofera unele dintre cele mai aromate flori din cate cunoastem. Se asemeana cu florile de cires, trandafirii de dulceata si florile de soc. Miros frumos si in acelasi timp sunt si comestibile 🙂 Asta chiar este incununarea frumusetii cu utilitatea. Iar noi femeile stim sa folosim la maxim orice resursa avem la dispozitie 🙂

Mai mult, se pare ca sunt multi fitoterapeuti care spun ca dulceata din flori de salcam reprezinta un minunat antitusiv, un remediu naturist pentru tratarea starilor de nervozitate si pentru gastrite 🙂 Mno, asa zic si eu dulceata naturista. Nu e buna doar de alinat foamea, e minunata si pentru probleme de zi cu zi.

Vestea buna este ca majoritatea dulceturilor sunt remedii naturiste 🙂 Doar ca au zahar asa ca le consumam cu moderatie. Dati-va peste labute daca va intindeti la mai mult de 2 lingurite pe zi :)))

Ieri am reusit sa fac pentru prima data dulceata din flori de salcam. Rezultatul este minunat! Singurul lucru pe care l-as face daca as putea sa dau timpul inapoi ar fi sa nu mai pun asa de multa apa fiindca am avut prea putine flori de salcam si mi-a iesit dulceata cam lichida. Asa ca la final am pus un plic de gelatina alimentara ca sa devina totusi ca o dulceata, nu ca un sirop :)) Eu va las mai jos reteta care va iesi minunat, cu 150 de grame de flori de salcam mai mult decat am folosit eu. In concluzie plicul de gelatina il mai adaugati doar daca dulceata nu iese destul de consistenta.

Ingredientele folosite pentru o dulceata de salcam care va parfuma toata scara blocului:

  • 400 de grame de flori de salcam
  • 500 de grame de zahar
  • 500 ml apa plata
  • zeama unei lamai
  • 10 cuisoare macinate fin
  • 1 plic gelatina alimentara optional, la final, daca dulceata e prea lichida (Daca aveam mai multe flori de salcam nu trebuia sa pun gelatina. Asa se intampla cand suntem izolati si folosesc putinul salcam pe care il pot culege)

Cum am procedat pentru cea mai simpla dulceata de salcam din lume:

  1. Am pus apa plata la fiert impreuna cu zaharul. Am lasat la foc pana cand s-a format un fel de sirop.
  2. Am adaugat florile de salcam curatate de pe ramurica si spalate in apa rece.
  3. Am lasat pe foc aproximativ 1 ora la foc mediu.
  4. Am adaugat zeama de lamaie, cuisoarele macinate fin si apoi gelatina alimentara dizolvata in prealabil in apa.
  5. Am lasat putin dulceata sa se raceasca si apoi am pus-o in borcane.
  6. Borcanele sunt inchise bine si le-am lasat in camara de pe holul casei, unde este mai rece decat in restul casei.

Rezultatul este minunat si cred sincer ca mi-ar fi iesit si fara gelatina insa iesea un fel de sirop – dulceata. Eu am folosit-o pentru ca mi-a fost foarte teama ca nu se va pastra ca lumea. Am obtinut o dulceata destul de lichida, nu ferma cum iese atunci cand folosesti fructe: prune, capsuni, gutui samd.

Foarte important de retinut este ca aveti nevoie de multe flori de salcam ca sa obtineti mai multe borcane. Per total, oricum este o dulceata cu o aroma aparte. Este deosebit de parfumata si merge de minune pe paine prajita, in clatite, in negrese si nu numai 🙂

Remedii naturiste cu flori de salcam sunt foarte multe si exista numerosi medici care spun ca salcamul reprezinta raspunsul pentru foarte multe boli si afectiuni. Exista specialisti in fitoterapie care spun ca florile de salcam trateaza constipatia, gastrita, migrenele, starile de nervozitate, tusea si nu numai. Desigur, nu uitam ca totusi dulceata de salcam contine cantitate mare de zahar asa ca o consumam cu moderatie si neaparat cu paine bogata in fibre.

Sa fiti sanatosi, sa aveti o duminica placuta si o saptamana minunata!

S-ar putea să-ți placă și...