Legislatia muncii explicata si simplificata: Poti sa fii concediat disciplinar de azi pe maine?

Adica azi ti se spune ca esti cercetat disciplinar si de maine esti concediat si nu mai vii la lucru… Pai, va dati seama ca vom dezbate acest subiect aici, intr-o noua postare marca “Legislatia muncii simplificata”.

 

Sa o luam cu inceputul, asa cum v-am obisnuit deja. Nu incepem cu Adam si Eva :)) Incepem cu un extras din Codul Muncii.

Extragem, nu la intamplare, un pasaj cheie din Codul Muncii. Acest pasaj cheie ne va ajuta sa elucidam marele mister al concedierilor disciplinare:

“Concedierea pentru săvârșirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile și în termenele stabilite de prezentul cod.”

Este articolul 63 din Codul muncii pentru cei vor sa cerceteze si nu isi cred ochilor 🙂

Deci, dom’le, sa ne intelegem. Concediem disciplinar dupa o cercetare disciplinara. Cercetarea disciplinara trebuie sa urmeze regulile trasate tot de Codul muncii.

– >Nicio masura de sanctionare disciplinara nu se ia inainte de efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

-> Pentru ca cercetarea sa se efectueze, angajatorul numeste o comisie de cercetare disciplinara si apoi salariatul se convoaca in scris, precizandu-se obiectul cercetarii, data, ora si locul intrevederii.

-> Dupa ce este convocat, salariatul se prezinta la cercetare, insa nu il putem convoca de azi pe maine. Trebuie sa ii lasam cateva zile lucratoare. Legislatia muncii nu spune cate.

-> Salariatul isi prezinta explicatiile pentru ce s-a intamplat si apoi dupa ce este ascultat se va lua o decizie.

-> Comisia de cercetare disciplinara intocmeste un proces verbal de finalizare a cercetarii disciplinare prealabile si va emite o propunere de sanctionare sau de nesanctionare.

-> Mai departe angajatorul va lua PV-ul de finalizare a cercetarii disciplinare prealabile si va ajunge la o concluzie. Concluzia poate fi ca salariatul va fi sanctionat sau nu! Se prea poate ca salariatul sa fi comis o anumita fapta gresita dar sub imperiul unei stari de neevitat, sau intr-un context in care nu avea cum sa evite fapta.

-> Daca angajatorul considera ca este necesar, va emite o decizie de sanctionare dar mare atentie ca el nu este obligat sa tina cont de propunerea de sanctionare a comisiei.

Deci este putina mamaliga de mancat de la constatarea unei fapte si pana la a decide ca un salariat este concediat disciplinar.

Daca tot vrem sa ne folosim de uneltele puse la dispozitie de legislatia muncii, haideti sa invatam sa le folosim. Eu promit sa mai vin pe blog si sa scriu cat de des pot pe legislatia muncii. Vin cu articole de legislatia muncii simplificata si explicata pentru toata lumea si pe intelesul tuturor.

Sa aveti succes in tot ce faceti si sa auzim numai de bine!

S-ar putea să-ți placă și...