Codul muncii explicat: Ce inseamna munca suplimentara nedeclarata?

Codul muncii nu este usor de parcurs. Este o lectura destul de greoaie, pe alocuri anevoioasa, un document oficial pe care il poti parcurge cu pixul in mana, cu markere colorate, cu post-it-uri pe care sa iti notezi diverse trimiteri la legi conexe. Abia dupa cateva zile de studiat ai putea sa spui ca intelegi cu ce se mananca de fapt codul muncii. Iar sa il intelegi pe deplin probabil ca este nevoie de 1 an de zile de citit, discutat, dezbatut.

Mai mult, Codul muncii nu se citeste tot dintr-o bucata. Il citim pe bucatele si il digeram articol cu articol, alineat cu alineat. Si daca va vine vreodata ideea nebuneasca sa spuneti ca este simplu, va spun eu ca nu este asa de simplu pe cat pare. Aici intervin specialistii in legislatia muncii de la care invatam si noi cat mai mult putem.

Astazi lamurim un aspect pe care trebuie sa il cunoastem cu totii: munca suplimentara nedeclarata. Orele suplimentare stim cu totii ce sunt. Sunt orele de munca pe care le efectuezi dupa program, la solicitarea expresa a sefilor.

Angajatorul iti spune ca are nevoie de tine peste program, sa iti indeplinesti in continuare atributiile si responsabilitatile. Tu accepti daca poti iar el trebuie sa transmita la departamentul de resurse umane fix in acel moment ca are oameni peste program. Orele suplimentare se scriu in pontaj, normal. Trebuie sa se regaseasca acolo toate orele efectuate de noi in fiecare luna, in timp real.

Ce inseamna munca suplimentara nedeclarata? Munca la negru, pentru care se da amenda din partea inspectorilor ITM aflati in control.

Care este unul dintre motivele cel mai des intalnite pentru care s-au dat amenzi in ultimii ani? Munca la negru, desigur. Aici sunt multe amenzi si printre cele mai mari.

Cu munca la negru nu este de joaca, mai ales ca amenzile se dau atat pentru angajator, cat si pentru angajat. O companie care se respecta trebuie sa treaca prin salarizare fiecare ora efectuata de salariati. Sa fim cu toate documentele in ordine, sa platim salariatilor toate orele de munca efectuata. Un om linistit este un om eficient si productiv. Cam asa trebuie sa gandim ca sa mergem mai departe cu succes pe termen lung.

Va salut cu drag, sa auzim numai de bine si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...