Legislatia muncii esentiala: Clauza de neconcurenta se poate activa in timpul derularii contractului de munca?

Clauza de neconcurenta reprezinta o unealta destul de rar intalnita in randul companiilor din Romania. Nu te lovesti de ea chiar in fiecare zi si nu se sinchiseste orice angajator sa o scoata din Codul muncii si sa o puna la treaba. Legislatia muncii o prevede dar trebuie sa stii cu ce se mananca.

Clauza de neconcurenta este cu schepsis, va spun de la bun inceput. Trebuie sa stii sa gandesti o astfel de clauza si sa stii sa o pui la treaba in mod corect ca sa aiba efect. Altfel platesti niste bani fara sa obtii adevarata valoarea de la o clauza de neconcurenta. Eu v-am spus ca legislatia muncii nu e simpla. Doar o simplificam noi…

Clauza de neconcurenta vine la pachet cu indemnizatia de neconcurenta si inseamna, in cuvinte simple, ca in schimbul unei sume de bani, fostul tau angajat nu se va angaja la concurenta timp de maxim 2 ani.

Atentie ca am spus FOSTUL ANGAJAT. Clauza de neconcurenta isi produse efectele pentru o perioada de maxim 2 ani de la data incetarii contractului.

Codul muncii spune: “Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.”

Ca sa incheiem repetandu-ma, cum imi place mie, clauza de neconcurenta produce efecte dupa incetarea contractului individual de munca. Si maxim 2 ani, ca sa nu mai auzim de oameni care spun ca tot restul vietii nu vor mai putea sa se angajeze la concurentii fostului angajator!

Sa avem succes in tot ce facem si spor la legislatia muncii!

S-ar putea să-ți placă și...