Legislatia muncii explicata: Ce presupune semnarea unei clauze de confidentialitate?

Legislatia muncii nu este simpla. Dar poate fi simplificata daca o spargem in bucatele mai mici si le analizam pe’ndelete, pas cu pas. Stiti cum se mananca un elefant? Lingurita cu lingurita!

Astazi discutam despre clauza de confidentialitate, aspect spinos care da fiori reci de transpiratie oricarui angajat. Hai sa nu imi spuneti ca nu va ia cu tremurici cand va ganditi la date confidentiale. Toti avem acces la anumite date confidentiale, mai importante sau mai putin insemnate. Ideea e sa nu le scoti din companie. Cand ajungi acasa lasi treburile de la munca la munca. Acasa e acasa.

Codul muncii spune urmatoarele aspecte despre clauza de confidentialitate: Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Deci datele nu se vor transmite nici dupa incetarea contractului individual de munca. Sa zicem ca ai fost angajat ca patiser la o patiserie si ai aflat informatii confidentiale despre retete, despre metode de preparare samd, aceste informatii raman confidentiale. Cine vrea sa stie cum se fac pateurile cu branza de la fosta ta companie trebuie sa auda de la tine: “Chiar nu stiu. Habar nu am.”

Lasand deoparte micul meu exemplu banal, va dati seama ca asa putem sa extrapolam si sa ajungem si la exemple mai serioase. Directori de marketing, sefi de departamente, juristi, contabili samd., toti avem acces la informatii confidentiale. Acestea nu se dau mai departe, nici macar sotului. Nu se stie cum se duc mai departe informatiile.

Ca sa nu mai punem la socoteala ca munca trebuie sa fie munca si viata personala sa ramana libera de orice socoteli si detalii din viata profesionala.

Sa aveti o zi minunata si sa auzim numai de bine!

S-ar putea să-ți placă și...