Legislatia muncii pe intelesul tuturor: Cum se plateste indemnizatia de neconcurenta?

Legislatia muncii nu este simpla dar poate fi simplificata si explicata pe intelesul tuturor. Fiindca am cursuri de legislatia muncii si managementul resurselor umane, fiindca am lucrat alaturi de cativa dintre cei mai priceputi consilieri juridici din Romania, fiindca inca mai pastrez legatura cu multi din ei, va scriu cat de des se poate.

Astazi discutam despre indemnizatia de neconcurenta. Cat se plateste? Cum se plateste? In ce cuantum se acorda?

Ce este indemnizatia de neconcurenta? Reprezinta o cheltuiala a angajatorului cu salariatii cu care s-a incheiat clauza de neconcurenta.

Ce este clauza de neconcurenta? La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Codul muncii spune ca indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala. Indemnizatia de neconcurenta se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

Asa cum era de asteptat, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator. Se plateste lunar si pe toata perioada de neconcurenta. Nu incetam plata indemnizatiei de neconcurenta daca ne razgandim brusc si subit. Ne dam seama ca poate fostul angajat nu reprezinta o amenintare asa de mare. Poate nu ar mai fi cazul sa ii viram banii pentru indemnizatia de neconcurenta… Asa nu! Clauza de neconcurenta are efect pe perioada stabilita intre parti si maxim 2 ani de la incetarea contractului de munca.

Cam atat astazi pentru clauza de neconcurenta. Promit sa mai revin si cu alte subiecte interesante de legislatia muncii 🙂

Sa fim sanatosi, sa auzim de bine si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...