Legislatia muncii simplificata: Un caz evident de nulitate a clauzei de neconcurenta

Legislatia muncii simplificata inseamna ca luam Codul muncii si il facem bucatele mici. Vedem fiecare bucatica ce face, ce rol are, care ii este menirea in marea scena a legislatiei muncii.

Astazi discutam despre clauza de neconcurenta si vom vedea si un caz clar de nulitate a ei. Nulitate inseamna ca se anuleaza in mod automat. Adica nu sta in picioare din punct de vedere legal si atunci nu are cum sa isi produca efectele.

Clauza de neconcurenta este descrisa in Codul muncii astfel:

“La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot negocia și cuprinde în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizații de neconcurență lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurență.”

Dupa ce inceteaza contractul individual de munca incepe clauza de neconcurenta sa isi faca efectele. Adica, in linii mari, salariatul este platit cu o indemnizatie de neconcurenta pentru faptul ca sta linistit si nu se angajeaza la concurenta stabilita de fostul angajator.

Un caz de nulitate a clauzei de neconcurenta este faptul ca angajatorul nu precizeaza cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare.

Adica vii, imi pui pe masa o clauza de neconcurenta, stabilesti care sunt concurentii la care nu am voie sa ma angajez, stabilesti activitatile care imi sunt interzise samd, dar nu stabilesti care este cuantumul indemnizatiei de neconcurenta. (Dati-mi voie sa tusesc!)

Concluzia este la indemana oricui si chiar nu trebuie sa mai pierdem lamurim pe nimeni. E ca un contract de munca in care imi spui ce activitate trebuie sa prestez dar nu imi spui ce salariu am. Cam asa e. Parca lipseste ceva 🙂

Sa fiti sanatosi, sa auzim numai de bine si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...