Legislatia muncii explicata: Doi colegi se injura sau se imbrancesc. Ii putem cerceta disciplinar?

Legislatia muncii explicata vine la pachet si cu exemple concrete, ca sa intelegem ce si cum. Astazi vom vizualiza o situatie care se intampla foarte des la locul de munca: violenta intre salariati, fie ea verbala sau fizica.

Intrebarea care se pune: Salariatii care sunt violenti verbal sau fizic pot fi cercetati disciplinar? Daca da, pe ce motiv?

Pe motiv de nerespectare a disciplinei la locul de munca, aspect pe care va recomand sa il aveti prins in ROI (Regulament de Ordine Interioara).

Salariatii nu au voie sa isi vorbeasca urat, sa se injure, sa se loveasca, sa provoace conflicte samd. In caz contrar sunt pasibili de avertisment scris sau de alte sanctiuni disciplinare care necesita, nu uitati, cercetare disciplinara cu tot balamucul aferent.

Cercetarea disciplinara are nevoie de referat, comisie de cercetare disciplinara, procese verbale, ascultarea salariatilor, prezentarea dovezilor, reprezentarea din partea Sindicatului si nu numai. Este munca multa si e bine sa nu ajungem la cercetari disciplinare.

Ideal este sa le oprim din start, inca din faza de instruire introductiv generala. Cine stie SSM stie ce este IIG. Instruirea introductiv generala este menita sa predea noilor salariati regulile de securitate si sanatate in munca. Aici predam si prevederi din ROI si amintim si faptul ca violenta la locul de munca nu este permisa.

Sa avem succes in tot ce facem si un weekend minunat!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...