Legislatia muncii simplificata: Se poate numi abatere disciplinara fapta care ar fi putut cauza prejudicii angajatorului?

Legislatia muncii nu este simpla dar o simplificam noi. Avem grija sa luam codul muncii articol cu articol si alineat cu alineat si ii dam de cap in cele din urma.

Astazi punem accent pe ideea de abatere disciplinara si stabilim masura in care putem sa dispunem sanctionarea disciplinara a unui salariat daca fapta comisa de acesta nu a cauzat niciun prejudiciu angajatorului.

Exemplu concret: un salariat a fost surprins fumand langa un depozit de substante inflamabile. Sa zicem langa un loc de depozitare a vopselurilor. Nu s-a intamplat nimic, nu a luat nimic foc, nu s-a produs vreun prejudiciu angajatorului. Se poate ajunge la sanctionare disciplinara?

Da, raspunsul este afirmativ! Angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara a salariatului. Daca se considera oportun, se da avertisment scris. Daca nu, se incepe cercetarea disciplinara si apoi se decide daca se sanctioneaza disciplinar cu reducerea salariului, cu retrogradare, cu dispunerea concedierii disciplinare.

Crearea unei stari de pericol la locul de munca este motiv suficient sa dispunem sanctionarea salariatilor in cauza. Respectam legislatia muncii, nu dam amenzi disciplinare (interzise prin lege), urmam toti pasii necesari pentru efectuarea cercetarii disciplinare si luam decizii corecte si obiective.

Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si spor la legislatia muncii!

S-ar putea să-ți placă și...