Legislatia muncii pe intelesul tuturor: Adeverinta de vechime se elibereaza obligatoriu de catre angajator

Legislatia muncii nu a fost niciodata simpla. Am studiat-o in ultimii 7 ani si inca ma lovesc de lucruri necunoscute. Si asta pentru ca sunt spete si spete, situatii si situatii, contexte care schimba datele lucrurilor.

Astazi discutam despre un aspect deosebit de important din legislatia muncii: Are voie angajatorul sa nu iti elibereze adeverinta de vechime? Este la latitudinea lui daca iti acorda sau nu aceasta adeverinta?

NU, nu este la latitudinea lui daca adeverinta ta de vechime se elibereaza sau nu. Este o obligatie pe care trebuie sa o respecte.

Codul muncii spune ca angajatorul este obligat sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantul.

Mai mult, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

In consecinta, iata ca am reusit sa iesim la lumina si pe acest aspect. Nu mai sunt dubii. Adeverinta de vechime se elibereaza in mod obligatoriu de catre angajator. Cine a lucrat in HR stie ca o adeverinta de vechime reprezinta un document care nu se negociaza, nu se conditioneaza, nu se amana, nu se discuta. Este dreptul oricarui salariat.

Sa fim sanatosi, sa avem minte limpede sa le descurcam pe toate si rabdare sa intelegem legislatia muncii!

S-ar putea să-ți placă și...