Salariata lucreaza in conditii periculoase. Are voie angajatorul sa ii ceara test de sarcina?

Codul muncii spune ca solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa. Nu mai distinge si ce sa facem in timpul derularii contractului de munca. Dar prin analogie, consideram ca si in timpul activitatii salariata are dreptul sa isi tina sub supraveghere eventuala stare de graviditate fara sa ne dea noua raportul. Cine nu este de acord cu mine sa ridice o mana sus fiindca sunt deschisa la discutii constructive si dezbateri.

Ce consider eu de cuviinta pentru salariatele care lucreaza in conditii periculoase este sa stabilim mare, clar, raspicat, negru pe alb, cu litere mari, eventual 18 si BOLD, ca orice salariata care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa tina cont de conditiile periculoase de munca si sa isi planifice sarcina cu atentie, sa solicite schimbarea locului de munca, a conditiilor de lucru samd pentru a nu pune in pericol sanatatea proprie si a fatului ei. Explicati cat mai pe intelesul tuturor de ce conditiile de munca nu sunt propice pentru o femeie insarcinata.

Exemplificati toate conditiile de lucru periculoase pentru salariatele insarcinate si fatul lor: vibratii si socuri, gaze, emisii toxice, substante periculoase, substante chimice, radioactivitate, radiatii ionizante, radiatii electromagnetice, radiatie electrostatica, zgomot, poluare, lucru pe timp de noapte samd.

Salariatele trebuie sa ia la cunostinta aceste informari cu ocazia semnarii ROI si cu orice alta ocazie stabileste angajatorul. Ele trebuie sa fie informate si atunci ne bazam ca vor lua deciziile cele mai bune.


Salariatele care lucreaza in conditii periculoase de munca si care raman insarcinate trebuie sa anunte despre acest lucru cat de curand posibil astfel incat angajatorul sa le schimbe locul de munca.

In viziunea mea, daca salariatele noastre stiu ca doresc sa aiba o sarcina si in acelasi timp locul lor de munca prezinta pericol pentru ele insele si/sau pentru dezvoltarea fatului, trebuie sa anunte acest lucru si sa li se schimbe locul de munca.

Stiu teama care este in randul salariatelor. „Ma vor da afara daca afla cineva ca vreau sa am un copil. Cine sa imi schimbe locul de munca?” In acelasi timp ne gandim la faptul ca pe primul loc este sanatatea noastra si a copilului nostru si nu riscam sub nicio forma sa le afectam. Locuri de munca se mai gasesc, sa fim seriosi.

Asa ca ne retragem in locurile de munca periculoase inca dinainte de a planifica o sarcina. Daca este o sarcina neplanificata, anuntam imediat superiorii cu adeverinta/ scrisoare medicala de la medicul specialist prin care sa se aduca la cunostinta lor asupra starii noastre de graviditate.

Angajatorii nu vor sta pe ganduri si nu vor amana schimbarea locului de munca acolo unde salariatele insarcinate sunt expuse la riscuri. Nu mai stam dupa medicul de medicina muncii, documente si hartii, birocratie si meditatii cuantice. Scoateti femeile din locurile de munca periculoase si oferiti-le conditii de munca sigure pentru sanatatea lor si a fatului lor! Ca sa fie bine.

Sa fim sanatosi, sa fim oameni si nu resurse, cu minte limpede sa le descurcam pe toate!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...