Securitate si Sanatate in Munca: Angajarea nu este posibila fara certificatul medical de aptitudine

Legislatia muncii si Securitatea in Munca sunt verisoare primare 🙂 Se inteleg de minune, tin cont una de alta, se consulta la orice secunda, nu merg la nicio petrecere una fara cealalta 🙂 Cam asa este Securitatea Muncii pentru orice companie. E bine sa o vedeti ca pe un aspect la fel de important ca Legislatia Muncii si ca Managementul Resurselor Umane.

Deci daca nu aveti Specialist SSM, este momentul sa va ganditi la ideea de a gasi unul brici si de a-l aduce in companie. Nu de alta dar amenzile sunt foarte mari si pe partea de SSM, nu doar pe relatii de munca.

Care e faza cu actul medical la angajare?

Nu exista angajare pana in momentul in care suntem in posesia unui certificat medical care sa constate faptul ca viitorul salariat este apt pentru prestarea muncii in cauza.

Cum se procedeaza pentru eliberarea documentului medical? Ei bine, fiecare angajator trebuie sa colaboreze cu o firma de medicina muncii. Medicul de medicina muncii trebuie sa consulte candidatii la angajare si sa elibereze o fisa de aptitudine care sa ateste faptul ca persoana in cauza este apta sa isi indeplineasca sarcinile.

Deci fisa de aptitudine spune clar ca putem sau nu sa luam in echipa un candidat pe care il avem la angajare. Medicul de medicina muncii este singurul in masura sa ne spuna daca acea persoana poate sau nu sa fie angajatul nostru.

Sudorii, instalatorii, electricienii, lacatusii mecanici, juristii, redactorii, automatistii, inginerii, sefii de santier, toti au cate un profil pe baza caruia se va efectua controlul medical. Ei se expun la anumite riscuri, in functie de sarcinile pe care le au de efectuat. Iar in functie de aceste riscuri la care sunt expusi, medicul de medicina muncii va efectua anumite controale medicale si abia apoi va elibera fisa de aptitudine.

Nu uitati faptul ca fisa de aptitudine este completata de avizul psihologic acolo unde legislatia SSM spune ca este necesar si control psihologic.

Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si sa auzim de bine!

S-ar putea să-ți placă și...