Unde trebuie afisat regulamentul intern pentru ca toti salariatii sa aiba acces la document?

Legislatia muncii reprezinta un capitol stufos, pe care doar cei care au vointa il pot cunoaste cu adevarat. Caci nu este usor sa stapanesti o materie atat de complexa si incalcita precum legislatia muncii. Sunt legi pe care trebuie sa le citesti, documente oficiale care le armonizeaza, norme metodologice care vin cu reguli si detalii importante si apoi mai avem si spetele care ne prezinta contexte dintre cele mai inedite.

 

Insa unele lucruri sunt clare si simple. Este si exemplul regulii de afisare a regulamentului intern. Si sincer nu stiu de ce exista atata dezbatere pe acest subiect banal. De unde confuzia?

Doar zice legiuitorul in Codul Muncii faptul ca „Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.”

Ei bine, daca este la sediul lui, apai aici sa stea. Si daca zice legiuitorul ca este „afisat”, atunci sa il afisam. Adica public pentru tot omul caruia i se aplica regulile.

Deci toti salariatii dvs. trebuie sa aiba acces la documentul care este afisat la sediul dvs.

Eu zic sa fie afisat la toate punctele de lucru la care aveti salariati. Nu de alta dar poate ca unii salariati nu vor veni taman la sediul dvs. daca ei sunt in cealalta parte a orasului si lucreaza la un punct de lucru separat. Zic si eu!

Va mai amintesc faptul ca in Codul muncii scrie clar ca: „Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.”

„Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de catre angajator.”

Asadar si prin urmare, Regulamentul intern trebuie afisat la sediul angajatorului si eu va recomand sa il aveti afisat si la punctele de lucru separate, unde aveti salariati care isi desfasoara activitatea. Daca doresc sa consulte Regulamentul intern ar trebui sa aiba aceasta posibilitate, nu sa se simta descurajati. Stiti cum este omul care ar vrea sa respecte regulile dar nu le cunoaste. Il ajutam sa le cunoasca 🙂

Va salut cu drag si cu stima,
Maria Nicutar

S-ar putea să-ți placă și...