Legislatia muncii explicata: Concediul de odihna poate fi intrerupt la initiativa salariatului sau a angajatorului?

Concediul de odihna reprezinta un drept ce se acorda oricarui salariat, indiferent ca are contract individual de munca pe durate determinata, nedeterminata, full time, part time, program inegal, munca la domiciliu etc. Da, si angajatii care lucreaza la domiciliu au parte de concediu de odihna, incredibil dar adevarat :))

Dar ce se intampla daca angajatul trebuie sa isi intrerupa perioada de concediu de odihna? Are voie? Sau doar angajatorul poate sa intrerupa concediul de odihna al salariatului? Ce spune legislatia muncii?

Codul muncii spune asa: „Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.”

Nu imi cereti exemple de motive obiective fiindca nu stiu la ce se refera legiuitoriul aici. Dar oricum trebuie sa fie motive obiective. Poate ca ar merge sa solicitam intreruperea concediului de odihna in contextul in care am cumparat bilete la Herculane si ne anunta cineva de acolo ca s-a terminat namolul terapeutic si nu mai putem merge in vacanta asa ca vor sa ne reprogrameze. Nu ne dau banii inapoi. Deci mergem tot acolo, tot atatea zile, doar ca in alta perioada de timp. Evident ca angajatorul trebuie sa isi dea acordul si asta doar daca se poate! Caci si el are o programare de CO, stie cine trebuie sa plece, in ce perioada, nu trebuie sa isi strice nici el toata programarea.

Codul muncii mai spune si asta: „Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.”

Deci si in consecinta, asadar, intelegem ca ambii au dreptul sa solicite intreruperea concediului de odihna. Doar ca salariatul trebuie sa aiba motive obiective iar angajatorul trebuie sa aiba de-a face cu un caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta omului la lucru.

Nu e mare chestie. E doar bun simt si gandire obiectiva. Sa ne folosim drepturile cu buna credinta.

Sa aveti succes in tot ce faceti si spor la legislatia muncii!

S-ar putea să-ți placă și...