Munca de noapte se anunta la ITM? Cand si in ce conditii?

Codul muncii explicat se livreaza zilnic, in masura in care am timp sa scriu. Si mi-am facut o obisnuinta sa scriu zilnic fiindca exista foarte multi oameni care imi pun intrebari pe adresa mea de email, pe contul de LinkedIn sau pe Facebook.

Asa cum si eu am fost ajutata sa inteleg legislatia muncii, asa mi-am propus sa o dau mai departe, in formula simplificata, pe intelesul tuturor.

Azi discutam despre munca de noapte si anuntul angajatorului la ITM. Este un subiect important din Codul muncii.

Codul muncii spune asa: „Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.”

Ce inteleg eu de aici? Inteleg ca trebuie sa fie o obisnuinta, ceva facut in mod frecvent. Adica sa ai o activitate care sa presupuna o anumita frecventa in prestarea ei in timpul noptii.

Cu alte cuvinte, sa poti sa privesti in viitorul apropiat si in cel indepartat si sa previzionezi munca de noapte frecvent efectuata. Aici incepem sa facem toate demersurile pentru a informa inspectoratul teritorial de munca cu privire la faptul ca intentionam sa utilizam in mod frecvent munca de noapte.

Ce inseamna ca utilizam frecvent munca de noapte? Frecvent inseamna „on a constant basis”, „in mod repetat”. Adica daca avem o activitate care sa presupuna munca de noapte in mod automat la un moment dat, asta insemana frecvent.

Frecvent este antonim, in acest caz, cu accidental. Accidental inseamna ca nu folosesti munca de noapte de obicei si se intampla ceva foarte rar si de multe ori neprevazut. Este clar ca aici nu mai discutam despre o anumita frecventa.

Dar daca aveti nevoie de munca de noapte in fiecare vineri din luna, in fiecare saptamana, semestrial cateva zile samd, deja discutam despre o anumita frecventa. Si este bine sa anuntati inspectoratul teritorial de munca pentru a preintampina orice problema si neregula.

Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si sa auzim de bine!

S-ar putea să-ți placă și...