7 lectii pretioase invatate dupa epidemia Covid

Haideti ca nimeni nu poate sa spuna ca a ramas acelasi om dupa epidemia Covid. Chiar si in cele mai putin insemnate moduri, virusul acesta ne-a schimbat vietile.

Iata lectiile pe care eu le-am invatat din epidemia Covid:

1. Sanatatea este cel mai de pret lucru din lume. Trebuie sa fii sanatos, sa te ingrijesti corespunzator tot timpul, nu doar cand esti bolnav. Cine sufera de boli cronice este mai vulnerabil. Asa ca trebuie sa avem mai multa grija de noi insine si de cei dragi.

2. Familia este pe primul loc. Cei dragi au nevoie de noi mai mult decat de bani, de proprietati, de mancare. Cei dragi au nevoie sa ne vada, sa ne auda, sa comunicam cu ei, sa ii sunam zilnic daca se poate, sa ii punem pe videocall, sa ii intrebam cu ce isi ocupa timpul, sa ii motivam sa ramana pozitivi.

Iar copiii nostri nu sunt chiar asa de greu de tinut in frau. Izolarea ne-a facut sa ne apropiem de ei chiar mai mult decat niciodata. Am avut ocazia sa ii ascultam mai mult, sa ii privim, sa le intelegem temerile si frustrarile, sa ii auzim! Ii vedem altfel fiindca am stat alaturi de ei zi de zi, ora de ora si am ajuns la concluzia ca nu sunt deloc de neinteles si noi nu suntem parinti asa de catastrofali :)) We can handle everything!

3. Putem sa ne descurcam cu resurse mai reduse decat credeam. Am stati cu totii izolati o buna perioada de timp si a trebuit sa ne descurcam cu ce am avut prin locuinte, prin camara, prin garaj. Si am descoperit ca putem sa rationalizam alimentele si resursele mai bine decat pana acum.

4. Nimeni nu este prea important sa nu fie dat la o parte din viata profesionala. Am vazut cu ochii mei experti si nume mari din domeniile lor de activitate pusi pe bara, dati afara, bagati in somaj, concediati fara nicio discutie. Asta inseamna ca trebuie sa ne cunoastem calitatile si abilitatile, sa stim sa ne orientam atunci cand suntem inlocuiti si sa nu luam nimic la modul personal. Cariera este o afacere, nu poveste de familie.

5. Putem sa gatim 🙂 Da, chiar putem sa gatim si obtinem rezultate minunate. Izolarea i-a facut pe multi sa isi cumpere o tigaie buna, o oala frumoasa, un cleste de gratar si chiar si un set nou de farfurii 🙂 Asta pentru ca a inceput sa ne placa sa gatim si ne-am dat seama ca manacarea buna nu este doar cea de la restaurant. Ba chiar uneori mancarea este mai buna acasa. Trebuia doar sa fim obligati sa o facem ca sa ne dam seama ca suntem priceputi!

6. Munca online este posibila dar nu este asa de placuta ca cea offline. Rezolvam lucrurile si de acasa, nu e problema. Dar unde este apropierea umana de care avem nevoie, acele discutii fata in fata? Activitatea profesionala nu are nevoie de tranzactii online ci si de componenta umana si brainstorming care se face de cele mai multe ori excelent cand oamenii sunt in aceeasi camera.

7. Activitatea fizica este esentiala, nu doar cand te-ai urcat pe cantar si deodata iti dai seama ca ai atins pragul obezitatii. Cine nu si-a cumparat de aceasta epidemie macar o bicicleta, niste greutati, o carte despre yoga, o minge de pilates? Si cine nu si-a facut abonament gratuit la milioanele de canale youtube de fitness, aerobic, tae-bo, stretching, cardio?

Avem nevoie de sport, de hrana sanatoasa, de mancare facuta in casa, de familie alaturi de noi, de colegii de munca si de apropiere. Daca asta nu este definitia unei vieti traite in mod constient, nu stiu ce altceva sa fie 🙂 Ziceti si voi!

Sa fim sanatosi, sa traim atent, sa nu uitam ca regulile de baza raman cele mai importante si ca nu trebuie sa ne complicam singuri vietile!
Maria Nicutar

S-ar putea să-ți placă și...