Securitate si Sanatate in Munca: Care sunt sarcinile principale ale medicului de medicina a muncii?

Ce face Medicul de Medicina a Muncii pana la urma? Nu de alta dar sunt multi profesionisti care nu inteleg foarte bine rolul acestui medic, mai ales ca angajatorii se leaga in mod constant de numele sau 🙂 Pana la urma inseamna ca este o persoana chiar importanta!

Iata sarcinile principale ale medicului de medicina a muncii, conform Codului muncii:

a) prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale
b) supravegherea efectuva a conditiilor de igiena si sanatate in munca
c) asigurarea controlului medical al salariatilor atat la angajarea in munca, cat si pe durata executarii contractului individual de munca.

Nu e lucru simplu, dupa cum vedeti. Medicul de medicina a muncii detine roluri foarte serioase, pe care daca nu le indeplineste in mod real si efectiv, angajatii companiei pe care o reprezinta vor avea in mod inevitabil de suferit.

Mai mult, medicul de medicina a muncii este si membru de drept in comitetul de securitate si sanatate in munca. Deci din nou are un rol extrem de important.

De asemenea, medicul de medicina a muncii stabileste in fiecare an un program de activitate pentru imbunatatirea mediului de munca dpdv al sanatatii in munca pentru fiecare angajator. Elementele acestui program sunt diferite, de la angajator la altul, specifice pentru fiecare in parte si sunt supuse avizarii comitetului de securitate si sanatate in munca.

Acum, daca inca mai stati pe ganduri cu privire la importanta medicului de medicina a muncii, sa nu uitam si aceasta fraza cheie din Codul Muncii: Angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii. Mno, deci nu putem evita acest aspect. Dar stati linistiti, caci majoritatea medicilor de medicina a muncii sunt specialisti seriosi si care colaboreaza minunat cu angajatorii, cu lucratorii desemnati SSM si cu personalul de la departamentul de Resurse Umane. Deci facem echipa buna!

Sa avem succes in tot ce facem si SSM de calitate,
Maria Nicutar

S-ar putea să-ți placă și...