Regula de aur in dietele super sanatoase: Moderatia e de baza

Dietele super sanatoase trebuie sa respecte o regula de aur: sa fie realiste si sa promoveze moderatia. Adica sa nu slabesti foarte mult cat timp tii dieta si apoi sa pui pe tine dublu sau triplu cand revii la modul clasic de a te alimenta.

Ne chinuim de multe ori sa tinem diete insa rezultatele apar si apoi dispar ca sterse cu buretele. Si ne dezamagim asa de tare incat apoi blamam ideea generala de dieta.

Dar dietele nu sunt rele atat timp cand sunt bine gandite si corect aplicate. Sa slabesti in momentul in care aplici o restrictie calorica de 1000 de kcal pe zi si apoi sa vrei sa readuci acele 1000 de kcal inapoi in alimentatie si totusi sa te mentii la pierderea in kilograme pe care ai reusit sa o obtii e pur si simplu nebunesc. Nu va merge.

Nu poti obtine rezultate pe termen lung decat daca ai facut schimbari bune si le pastrezi. Va dau cateva exemple mai jos:

– inlocuim painea alba cu paine integrala
– in loc de batoane de ciocolata mancam un mar cu tot cu coaja
– in loc de suc carbogazificat bem apa plata cu lamaie
– in loc de ciocolata la plic bem cacao
– in loc de lapte de 3,5% grasime bem lapte de 1,5% grasime
– in loc de iaurt cu fructe cumparat de la magazin ne facem singuri iaurtul in casa din iaurt slab si fructe pisate sau tocate marunt 🙂

Orice dieta are sanse sa ofere rezultate pe termen lung atunci cand faci schimbari pe termen lung, nu pe un termen de 2-3 saptamani.

Deci sa nu uitam sa practicam moderatia in tot ce facem inclusiv in dietele noastre. Pasi mici si siguri catre o victorie de lunga durata, aceasta ar trebui sa fie deviza oricarei diete sanatoase. Sau cum ar spune profesoarele mele de la cursul de tehnician nutritionist, luna si kilogramul. Adica un kilogram in minus pe luna este un pas mic si sigur. Fiecare kilogram in minus trebuie sa vina la pachet cu o perioada de stabilizare. Slabesti incet, te stabilizezi pe noua greutate, mai slabesti putin, iar te stabilizezi si tot asa. Excesele nu sunt bune pentru nimeni si de cele mai multe ori pot prevesti un efect de bumerang pe care il vei remedia greu.

Sa fim sanatosi, sa ne hranim bine si cu moderatie!

S-ar putea să-ți placă și...