Securitate si Sanatate a Muncii: Angajatorul este obligat sa asigure materiale igienico-sanitare salariatilor sai?

Of, maiculita! De cate ori nu mi s-a pus intrebarea aceasta… Daca as avea cate 1 leu pentru fiecare data cand am fost intrebata, as fi bogata :))

Raspunsul este unul clar si foarte simplu: Da, suntem obligati sa asiguram materiale igienico-sanitare. Gratuit, da! Inca nu m-a intrebat nimeni daca putem sa taxam salariatii pentru sapun si hartie igienica… Dar nu este timpul pierdut! Rabdarea mea este uriasa.

Haideti sa vedem si legea care spune ca suntem obligati sa acordam materiale igienico-sanitare!

Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca: „Art. 15 alin. (1) Materialele igienico-sanitare se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori.

Alin. (2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum si locurile de munca ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.”

Deci si prin concluzie, dam materiale igienico-sanitare in mod obligatoriu si gratuit tuturor salariatilor nostri.

Ce inseamna materiale igienico-sanitare? Nu am gasit vreun text anume in legislatie si aici chiar va rog sa ma atentionati daca stiti voi, poate prin vreo anexa. Dar banuiesc si eu ca legiuitorul se refera la apa de spalat, sapun solid sau lichid, hartie igienica, prosoape de hartie, servetele si produse pentru curatarea locului de munca.

Ideea este ca salariatul trebuie sa aiba locul de munca in conditii bune de lucru si sa aiba grija de igiena personala. Nu zice nimeni sa le dam si parfum. Ideea este sa le asiguram necesarul pentru ca atunci cand au nevoie sa isi asigure igiena personala si a spatiului in care lucreaza sa aiba resursele. Evident ca igiena spatiului se va realiza de catre personalul de curatenie angajat in acest sens dar materialele igienico-sanitare le asigura tot angajatorul.

Tot el, da! Dar tot el culege si roadele muncii salariatilor sai. De aici si balanta intre beneficii si costuri. Si daca salariatii sai au toate resursele necesare, beneficiile vor fi pe masura.

Sa fim sanatosi, sa avem parte de tot ce ne trebuie si minte limpede sa le descurcam pe toate!

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...