Codul muncii explicat: Beneficiile salariatilor de noapte!

Legislatia muncii se poate simplifica daca avem putina rabdare si daca nu luam Codul muncii ca pe un text stufos si greoi si luuung. Este lung, adevarat. Dar nu spune nimeni ca trebuie sa il parcurgem dintr-o singura rasuflare.

Parcurgem Codul muncii in timpul nostru, cu marker evidentiator in mana, articol cu articol, alineat cu alineat. Si cu o cafea mare in mana, obligatoriu. Aveti nevoie de energie sa intelegeti legislatia muncii ca la carte.

Astazi incercam sa parcurgem un singur aspect: ce beneficii au salariatii de noapte. Este un subiect important din Codul muncii si trebuie sa il intelegem ca sa stim la ce ne asteptam cand lucram noaptea sau cand avem salariati care presteaza activitate noaptea.

1. Salariatii de noapte beneficiaza:

a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii der 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus, fie de spor la salariu. Acest lucru este stabilit de Codul muncii.

Angajatorii trebuie sa tina cont de legislatia muncii atunci cand isi organizeaza activitatea fiindca altfel nu se poate. Nu va temeti doar de amenzi, ci de faptul ca acolo unde legislatia muncii nu se respecta, automat se creeaza dezechilibre. Acesta este mersul lucrurilor.

Sa fim sanatosi, sa citim Codul muncii si sa avem rabdare sa aplicam legislatia muncii ca la carte!

S-ar putea să-ți placă și...