Legislatia muncii explicata: Angajatul renunta la zilele de concediu de odihna in favoarea banilor

Zilele de concediu de odihna sunt un subiect pe care il tot explicam de ani de zile si tot apar aceste intrebari: putem sa compensam zilele de CO in bani daca salariatul nu vrea sa isi ia zilele in mod efectiv?

Oameni buni, la zilele de CO nu se renunta. Si daca vrea angajatul sa renunte, voi ii dati acele zile de CO si face dansul ce vrea cu ele. Se duce si isi face curatenie la curte, se plimba de unul singur prin parc, face curatenie generala in casa, chiar nu ne intereseaza :))

Voi ca angajatori va faceti datoria si dati omului zilele de CO, perioada in care salariatul este platit! In loc de salariu se da indemnizatie de concediu de odihna care inseamna cam aceeasi suma ca si salariul, chiar un picut mai mult. Salariatul nu simte nimic schimbat in mod major cand isi ia zilele de CO. Aveti nevoie de specialist in salarizare care sa stie sa faca salariile si sa calculeze indemnizatia de concediu de odihna.

Compensarea zilelor de concediu de odihna este posibila intr-o singura situatie: cand inceteaza contractul individual de munca si salariatul nu mai are cand efectiv sa isi consume zilele de concediu. Abia atunci putem sa platim omului zilele de concediu de odihna, odata cu lichidarea.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...