Dezvoltare personala: Refuzul de a ierta este o povara grea

Sa ierti mi se pare cea mai matura forma de auto-iubire. Inseamna sa te pui pe primul loc, sa te iubesti cu adevarat si sa vrei sa nu iti mai faci rau cu gandurile care te macina de fiecare data cand te tranziteaza.

Cine a fost ranit trebuie sa isi gaseasca puterea de a ierta si de a merge mai departe.

Iata regulile mele si traseul gandurilor pe care il parcurg atunci cand iert o persoana din viata mea:

1. Inteleg ce anume m-a ranit ca sa imi dau seama ce butoane a apasat si la ce reactionez.

2. NU iau nimic personal. Fiecare om se poarta asa cum stie, cum a invatat, cum poate, cum a avut ziua, cum a fost tratat si el la randul lui, cum ne-a perceput, dupa cum i-am apasat vreodata pe butoane si poate ca l-am declansat.

3. Nu inseamna ca uit cum s-a purtat cu mine. Tin minte si ma feresc de persoana respectiva. Impun o anumita limita intre ea si mine. Stiu la ce sa ma astept de la ea. Dar refuz sa ma inunde o stare de rau de cate ori o vad sau ma gandesc la persoana respectiva.

4. Nu inseamna ca voi avea incredere in persoana care mi-a facut rau daca imi dau seama ca acesta ii este felul. Dar o iert ca sa imi fie mie bine. Refuzul de a ierta este o povara grea.

5. Nu inseamna ca sunt naiva daca iert. Inseamna ca imi pun pe primul loc linistea si starea de bine, buna mea dispozitie, starea mea de calm. Sa fii calm si sa iti amintesti de ce rele ti-a facut un om sunt in incompatibilitate maxima.

Cel mai greu este sa ierti persoana alaturi de care traiesti, o persoana langa care trebuie sa locuiesti, o persoana alaturi de care petreci o mare parte din timp.

Cel mai greu este sa ierti o persoana pe care o iubesti sau pe care ai iubit-o. Este super greu sa ierti o persoana la care ai tinut si pe care ai pretuit-o.

Nu va pot da sfaturi despre cum sa treceti mai repede peste o suferinta fiindca fiecare stie ce limite are. Dar va pot spune ca se poate. Nimic nu dureaza o vesnicie. Nicio suferinta nu dureaza mai mult decat ii permitem noi sa se desfasoare. Si trece cu atat mai repede cu cat realizam ca suferintele din trecut ne rapesc bucuria din prezent.

Replicile mele pentru cand vreau sa iert:

„Chiar nu imi pasa ce a facut. Fiecare face ce stie.”

„Nu iau nimic la modul personal. Asa se poarta el. Asa a invatat sa se comporte. Doar nu o sa ii tin eu lectii de buna purtare.”

„Fiecare este responsabil pentru purtarea sa. Culegem ce am semanat.”

S-ar putea să-ți placă și...