Legislatia muncii simplificata: Angajatorul reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana

Legislatia muncii nu este simpla dar poate fi simplificata. Primul pas in a intelege legislatia muncii este sa citesti codul muncii si sa il ai si in format explicat, comentat de un expert din domeniu.

Astazi discutam despre un aspect foarte important si pe care multi nu il stapanim ca lumea. Cum se realizeaza reducerea activitatii de la 5 la 4 zile pe saptamana?

Codul muncii spune ca „In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.”

1. Cu alte cuvinte, reducem programul de lucru daca trebuie.
2. O facem temporar, pana la remedierea situatiei care a cauzat aceasta decizie.
3. Si luam decizia doar dupa ce ne consultam cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor.

Evident, salariul se diminueaza tinand cont de faptul ca in a cincea zi din saptamana de lucru nu se presteaza activitate. Asta este si ideea, sa scoatem angajatii din activitate o singura zi pe saptamana, sa reducem cheltuielile cu salariile si sa reusim sa nu ne ducem de tot la fund. Caci dificultatile financiare se pot elimina cu rabdare si perseverenta, cu decizii bune luate la timp!

Daca ma intrebati pe mine, este una dintre cele mai bune masuri pe care angajatorii le pot lua atunci cand se afla in dificultate. Este o unealta pe care legislatia muncii ne-o pune la dispozitie si este bine sa ne folosim de ea ca sa ne salvam afacerile.

Sa fim sanatosi, sa auzim de bine si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...