Codul muncii explicat: Salariatul care demisioneaza poate sta in preaviz doar 5 zile lucratoare?

Codul muncii nu este un text greoi decat daca nu ii dai timp sa isi dezvaluie logica. Dar daca ii dam timp si avem rabdare, legislatia muncii nu mai este chiar asa de greoaie. O explicam pas cu pas 🙂 Iar Codul muncii il intelegem mai bine cand il avem comentat de un expert din domeniu. Va recomand chiar si Codul muncii explicat din alti ani decat din 2020, cu singura conditie sa stiti ce s-a mai actualizat intre timp.

 

Evident, asa cum va sfatuiesc mereu, cautati sa intelegeti legislatia muncii alaturi de specialisti din domeniu. Mergeti la conferinte, seminarii, la cursuri de perfectionare, cumparati-va carti de legislatia muncii si asigurati-va ca ramaneti la curent cu toate actualizarile din domeniu.

Astazi disecam intocmai ca la ora de biologie un aspect interesant din legislatia muncii: poate fi preavizul mai mic de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In cazul demisiei, Codul muncii spune ca: „Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.”

Asadar, concluzionam si noi ca tot omul faptul ca termenul de preaviz poate sa fie mai mic de 20 de zile/45 de zile. Sa nu obligam salariatii sa stea in preaviz mai mult de atat, in cazul demisiei! Aici este marea problema. Dar mai putin putem sa ii tinem in preaviz atunci cand ei isi dau demisia. Caci pana la urma preavizul la demisie este o forma de protectie pentru angajatori. Si daca angajatorii vor, atunci ei pot renunta la preavizul salariatilor atunci cand acestia isi dau demisia.

Asadar, daca ambele parti doresc, la demisie preavizul poate fi si mai mic.

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!

S-ar putea să-ți placă și...