Legislatia muncii de la A la Z: Perioada de proba pentru contractele de munca pe durata determinata

Perioada determinata reprezinta o exceptie de la regula de care tinem cont cand incheiem contracte individuale de munca. Legislatia muncii spune clar de tot in cadrul textului Codului Muncii faptul ca un contract individual de munca se incheie pe durata nedeterminata. Si apoi, avand in vedere anumite cazuri speciale, angajatorul se poate duce si catre optiunea de a incheia contracte de munca pe durata determinata.

Nu va mai plictisesc acum cu aceste situatii aparte fiindca vreau sa atingem subiectul de legislatia muncii simplificata de azi: cat tinem in perioada de proba un salariat pe care vrem sa il angajam pe durata determinata?

Salariatul încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa între 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare în cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Acestea sunt regulile oferite de legiuitor in Codul Muncii. Asa facem si noi cand vrem sa respectam legislatia muncii intocmai cum a fost gandita.

Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

 

Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...