Legislatia muncii simplificata: Un caz posibil de discriminare la locul de munca

Discriminarea nu mai este de mult timp un moft. Este o treaba serioasa pe care se intemeiaza multe dosare de litigii de munca. Exista din ce in ce mai multi angajati care cred ca au fost discriminati si sunt pregatiti sa isi apere drepturile.

 

Eu indemn intotdeauna la discutii amiabile, nu la conflicte de munca. Nu imi plac litigiile de munca. De aceea nici nu as putea sa lucrez ca avocat sau pe post de consilier juridic. As putea sa fiu mediator 🙂

Deci discutati in mod amiabil si stabiliti impreuna cu angajatorii vostri o modalitate prin care drepturile voastre sa nu fie stirbite in niciun fel. Nu plecati la drum cu gandul ca angajatorii discrimineaza daca au ocazia. De multe ori apar inegalitati fara niciun fel de tinta.

Si este bine sa discutati intotdeauna cu cei de la Resurse Umane, cu angajatorii, cu superiorii ierarhici inainte de a trece la concluzii.

Cazul nostru posibil de discriminare la locul de munca:

Angajatorul propune pentru promovare pe un post de director un barbat in defavoarea unei femei cu toate ca barbatul detine studii inferioare si o experienta de lucru inferioara fata de femeie. Si totul in conditiile in care ambii si-au manifestat in mod clar dorinta de a ocupa acel post.

Acum desigur ca puteti aduce tot felul de argumente pro si contra. Depinde de contextul in care ne aflam ca sa decidem daca in cazul de fata este sau nu discriminare. Pana la probe contrarii, eu va spun ca poate fi privit ca un caz de discriminare. Daca nu aveti argumente solide care sa arate de ce este barbatul promovat pe postul de director, aveti o chestiune care se poate transforma oricand in caz de discriminare. Si este bine sa nu fie rau si sa nu ajungem niciodata aici. Reputatia angajatorilor este usor de patat atunci cand apar conflicte de munca, cu atat mai mult cu cat discutam despre discriminare.

Pentru angajatii care s-ar putea lovi de cazuri de discriminare la locul de munca: Nu uitati ca intotdeauna se discuta cu angajatorul inainte de a merge la ITM sau oriunde doriti sa reclamati cazurile de discriminare. Este dovada de buna credinta faptul ca doriti sa discutati deschis. Legislatia muncii nu este simpla, stiu. Este dificila si complexa si uneori pare imposibil de inteles in toate nuantele ei. Dar o intelegem cu rabdare si cu ajutorul specialistilor in legislatia muncii, in managementul resurselor umane, in etica, in securitatea muncii, in toate materiile care guverneaza acest capitol.

Va salut cu stima!
Maria Nicutar
Legislatia muncii si SSM

S-ar putea să-ți placă și...